2019-01-22 21:03


Libertatea de exprimare versus cenzură. SUA încearcă să construiască un caz de consipiraţie împotriva lui Assange

 |  18:36
Libertatea de exprimare versus cenzură. SUA încearcă să construiască un caz de consipiraţie împotriva  lui Assange

Procurorii federali încearcăsă construiască un caz împotriva liderului WikiLeaks, Julian Assange, pentrurolul său în difuzarea de documente guvernamentale clasificate, fiind în căutareaunor dovezi legate de primele sale contacte cu un analist al serviciului deinformaţii al armatei, suspectat de scurgerea de informaţii.

OficialiiDepartamentului de Justiţie încearcă să afle dacă Assange l-a încurajat sauchiar l-a ajutat pe analistul Bradley Manning la extragerea de documentemilitare secrete din fişierele Departamentul de Stat. Dacă el a făcut acestlucru, ei cred că l-ar putea acuza de conspiraţie, nefiind doar un destinatarpasiv al documentelor care apoi le-a publicat.Printre materialele existente, procurorii studiază un chatonline, un jurnal privat folosit de Manning în care acesta spune că ar fi comunicatdirect cu Assange, pe un sistem criptat, folosind un serviciu de internet deconferinţe astfel ca soldatul să poată descărca fişierele guvernului. Acolo,Manning susţine că Assange i-a dat acces la un server dedicat pentru încărcareaunora dintre ele pe site-ul WikiLeaks.Revista Wired a publicat extrase din jurnalele de discuţiionline între Adrian Lamo, un ex-hacker, şi Manning. Dar secţiunile în careManning spune în detaliu că a avut contact cu Assange nu se numără printre ele.Lamo le-a descris din memorie într-un interviu în The Times, dar el a spus cănu poate oferi complet transcrierea sesiunii de chat, deoarece FBI a luatunitatea lui

, pe care a fost salvată.Totuşi, procurorii ar avea nevoie de mai mult decât de transcrierea sesiunii dechat dintre Lamo şi Manning pentru că o instanţă ar putea considera întreagadiscuţie ca probă inadmisibilă, un zvon. Autorităţile americane au căutat diferite posibilităţipentru a-l acuza pe fondatorul WikiLeaks, printre ele fiind şi statutul careincriminează difuzarea de informaţii limitate în anumite circumstanţe, inclusivActul Spionaj din 1917 şi Frauda Calculatoarelor şi Actul Abuz din 1986.Dar în timp ce procurorii au folosit astfel de legi pentrua merge după leakers şi hackeri, ei nu au luat în calcul o activitate carepoate cădea sub protecţia Primul Amendament în privinţa liberatăţii deexprimare şi a presei.Oficialii Departamentului de Justiţie au refuzat să deaamănunte, dar surse apropiate au declarat că departamentul părea să fie atrasde posibilitatea de a-l urmări penal pe Assange ca un co-conspirator lascurgeri de informaţii, deoarece este sub o presiune intensă pentru a face unexemplu din el ca un factor de descurajare pentru mase vizând scurgeri dedocumente electronice prin internet.

Misiunea acuzatoare aautorităţilor americane nu va fi uşoarăatât timp cât Manning a refuzat să coopereze în anchetă şi există unadevărat trend de susţinere din partea presei, mai ales a celei deinvestigaţie, pentru Assange.

ÎaltaCurte de Justiţie din Londra a aprobat ieri în apel eliberarea condiţionată afondatorului WikiLeaks, la finalul unei audieri de 90 de minute. Justiţiabritanică aprobase marţi eliberarea pe cauţiune, în condiţii stricte, a luiJulian Assange, arestat sub acuzaţia de agresiune sexuală, în baza unui mandatemis de Suedia. Justiţia a stabilit o cauţiune de 238.000 de euro. Parchetulbritanic a făcut însă apel, marţi, contra eliberării condiţionate a lui JulianAssange, "în numele Suediei", dar "fără să consulte autorităţilesuedeze".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-03-08

Mai multe imagini:
Libertatea de exprimare versus cenzură. SUA încearcă să construiască un caz de consipiraţie împotriva  lui Assange
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...