2018-12-13 23:08


Liderii Europei vorbesc limbi diferite

 |  21:00
Liderii Europei vorbesc limbi diferite

Un val de incertitudine a cuprins în ultimele zile deznodământul discuţiilor privind soarta Facilităţii Europene pentru Stabilitatea Financiară (EFSF) şi implicit situaţia întregii zone euro. Extinderea fondurilor destinate EFSF de la 440 de miliarde euro la 2 trilioane a fost infirmată miercuri de surse citate de Reuters, după ce anterior diplomaţi europeni au declarat pentru „The Guardian“ că înţelegerea a fost realizată.

Anunţul extinderii fondurilor EFSF a fost făcut după ce, aparent, Franţa şi Germania s-au înţeles în privinţa acestui fapt înaintea unui Summit G20 care se anunţă a fi decisiv pentru soarta economică a întregii Europe. Iniţial, anunţul a fost primit cu entuziasm de investitorii americani, iar bursele din Statele Unite au reacţionat pozitiv, înregistrând creşteri semnificative. De asemenea, înţelegerea extinderii fondurilor EFSF a avut rolul de a transmite un val de optimism înaintea Summitului G20 şi totodată s-a vrut a fi un răspuns la anunţul Moody’s de a reevalua în sens negativ perspectiva ratingului AAA al Franţei.

„Înţelegerea? Nimic mai fals!”

Ulterior, oficiali din cadrul Uniunii Europene au ţinut să dezmintă zvonurile privind înţelegerea dintre Franţa şi Germania, confirmând încă o dată procesul dificil de luare a deciziilor în cadrul unor discuţii multilaterale privind criza financiară. „Este total greşit. Nu există nici o înţelegere”, a comentat informaţia una din sursele citate de Reuters. Totodată, creşterea cu până de patru ori a fondurilor EFSF nu este un aspect atât de uşor de realizat pe cât se crede. „Este o gândire naivă aceea care face nişte calcule şi vine cu nişte cifre frumoase, situate în jurul valorii de 2 trilioane de euro. Nu este nici pe departe atât de uşor de făcut acest lucru”, a afirmat oficialul UE sub protecţia anonimatului.

Liderii statelor din zona euro se întâlnesc duminică la Bruxelles pentru a discuta situaţia Greciei, fiind de aşteptat şi luarea unor decizii privind efectele de pârghie ale Facilităţii Europene pentru Stabilitatea Financiară. Cel mai probabil, este de aşteptat folosirea EFSF ca garanţie pentru pierderile iniţiale care vor apărea în cazul unei noi emisiuni de obligaţiuni pentru zona euro. Nu în ultimul rând, va fi luată în calcul şi varianta potrivit căreia este posibilă reducerea suplimentării fondurilor EFSF, care este posibil să crească doar până la circa 1,5 trilioane de euro.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-10-29
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...