2017-01-24 09:02


Liderii israelieni ar fi decis un atac militar în Iran

 |  21:00
Liderii israelieni ar fi decis un atac militar în Iran

Israelul a testat un sistem nou de propulsie pentru rachete la o bază militară din centrul ţării, pe fondul unei dezbateri publice asupra posibilităţii unui atac israelian împotriva Iranului. Infomaţiile par să confirme avertismentul fostului şef al Mossad lansat în urmă cu câteva luni.

Mai mulţi experţi militari străini, citaţi de postul public de radio, susţin că este vorba despre un tip de rachetă balistică la care pot fi ataşate focoase nucleare.

Israelul, care este considerat o putere nucleară în regiune, a adoptat politica ambiguităţii, fără să confirme sau să infirme oficial că deţine focoase atomice.

Lansarea a coincis cu speculaţiile potrivit cărora liderii israelieni ar pregăti un atac militar împotriva Iranului pentru a pune capăt ambiţiilor sale nucleare. Dezbaterea publică a fost declanşată în weekend când un jurnalist a sugerat că prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi ministrul apărării Ehud Barak ar fi decis, fără a solicita aprobarea cabinetului şi în pofida opoziţiei manifestate de şefi ai armatei şi ai serviciilor secrete din Israel, să atace instalaţiile nucleare iraniene. După această dezvăluire, cei doi oficiali depun intense eforturi pentru a convinge majoritatea cabinetului de necesitatea atacului. Iniţial ostil acestei idei, ministrul de externe, Avigdor Lieberman, ar fi fost convins de premier şi de ministrul apărării să fie de acord cu acţiunea militară, potrivit Haaretz. Miniştrii au declarat că raportul AIEA din 8 noiembrie privind programul nuclear iranian va avea un efect decisiv asupra deciziilor Israelului şi că o eventuală intrevenţie nu poate avea loc fără spijinul SUA.Israelul şi SUA au spus în mod repetat că toate opţiunile sunt pe masă.

Ierusalimul consideră republica islamică principala ameninţare la adresa sa, în urma programului atomic al Teheranului şi a declaraţiilor repetate ale preşedintelui Mahmoud Ahmandinejad potrivit cărora Israelul ar trebui şters de pe hartă. Iranul susţine că activităţile sale nucleare sunt paşnice.

Fostul şef al Mossad Meir Dagan, care a părăsit agenţia de informaţii israeliană în septembrie 2010, a prezis că Israelul ar putea ataca Iranul, o acţiune pe cât de “iminentă”, pe atât de “stupidă”. Presa israeliană atenţiona atunci că spusele lui Meir Dagan ar trebui luate în seamă nu numai pentru că şefii Mossad, în funcţie sau pensionari, păstrează în mod tradiţional secretele, dar şi pentru că Dagan este foarte conservator în materie de securitate şi prin urmare nu s-ar fi hazardat să arunce o asemenea informaţie pe piaţă.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: israel, atacComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image