2017-01-21 00:12

POLITICA


Liderii USL fac lucruri trăsnite. Opoziţia contestă la CCR noul Cod al muncii pe motiv că Boc şi-a asumat prea des angajarea răspunerii

 |  18:58
Liderii USL fac lucruri trăsnite. Opoziţia contestă la CCR noul Cod al muncii pe motiv că Boc şi-a asumat prea des angajarea răspunerii
ParlamentariiPSD, PNL şi PC au contestat joi noul Cod al muncii la Curtea Constituţională.Deicizia vine ca urmare a respingerii moţiunii de cenzură înaintate de Opoziţieîmpotriva Guvernului. Printre motivele de contestare, parlamentarii USL invocăutilizarea “pânăla epuizare” a procedurii de asumare a răspunderii.

Imediat dupăterminarea şedinţei din Parlament, unde a opta moţiune de cenzură împotrivaGuvernului Boc a fost respinsă, Opoziţia a anunţat că grupurile parlamentareale USL vor contesta a doua zi la CCR noul Cod al muncii, considerat adoptat, intrândastfel în termenul legal de contestare la CCR. Zis şi făcut. Ieri, 112parlamentari ai PSD, PNL şi PC au depus o sesizare la Curtea Constituţională cuprivire la neconstituţionalitatea prevederilor Legii pentru modificarea şicompletarea Codului muncii. În primul rând, aceştia obiectează faţă de modul încare noul Cod al muncii a fost adoptat, afirmând în sesizarea către CCR că nu s-a respectatcvorumul la votul pe moţiunea de cenzură. În acest sens, reprezentanţii USL susţincă neparticiparea la vot a reprezentanţilor Puterii nu poate fi asimilată cucvorumul. În ceea ce priveşte obiecţiile pe fond, parlamentarii USLmaiscriuîn sesizare că Guvernul Boc a “uzitat, până la epuizare, dedispoziţiile art. 114 din Constituţia României, transformând practic proceduraangajării răspunderii din excepţie în regulă”, iar Codul muncii reprezintă ceade-a unsprezecea asumare de răspundere în faţa Parlamentului.

“NoulCod al muncii nu respectă Constituţia României”

Referitor la cuprinsul noului Cod al muncii,Opoziţia scrie în sesizare că acesta nu respectă, în primul rând,art. 1 din Constituţia României, mai exact prevederile potrivit cărora Româniaeste stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturileşi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptateaşi pluralismul politic reprezintă valori supreme şi sunt garantate. Mai mult,parlamentarii PSD, PNL, PC afirmă că actul normativ criticatnesocoteşte dispoziţiile art. 29 potrivit căruia salariaţii au dreptul laprotecţie socială. Totodată, Opoziţia mai susţine că prin noul Cod al muncii“se restrâng măsurile de protecţie împotriva concedierilor a reprezentanţilorsalariaţilor/liderilor sindicali, în sensul că sunt eliminate interdicţiile deconcediere a acestora pentru motive ce nu ţin de persoana salariatului şipentru necorespundere profesională”. În concluzie, “prevederile Legii pentrumodificarea şi completarea Legii nr. 53/2003 – Codul muncii apar ca fiindneconstituţionale prin încălcarea (...) Constituţiei”,concluzionează Opoziţiaîn sesizarea depusă la CCR.

Boc: “Nuexistă nici un risc de neconstituţionalitate pe Codul muncii

Premierul Emil Boc i-a contrazis pereprezentaţii Opoziţiei, potrivit cărora noul Cod al muncii esteneconstituţional. “Opoziţia are dreptul de a contesta la CCR orice lege. Nuexistă nici un risc de neconstituţionalitate pe noul Cod al muncii”, a susţinutEmil Boc miercuri seară după votul dat asupra moţiunii de cenzură.

Planuride noi moţiuni pentru viitor

Adrian Năstase, preşedintele CN al PSD, adeclarat ieri că USL ia în calcul şi varianta atacării la CCR a hotărâriiParlamentului prin care a fost respinsă moţiunea de cenzură, mergând pe ideeacă PDL a dat instrucţiuni pentru ceea ce se numeşte de fapt un mandat imperativîn legătură cu votul la această moţiune, ceea ce este în mod evident o acţiuneneconstituţională. La Ziua porţilor deschise ale departamentelor partidului,Adrian Năstase a mai declarat că social-democraţii vor iniţia în următoareaperioadă în Parlament o serie de moţiuni simple care să prezinte programelealternative propuse de PSD la actualul Guvern Boc. “Acum lansăm un program mailarg de moţiuni simple care vor avea scopul de a arăta, pe de o parte, ceconsiderăm noi că nu funcţionează la nivelul Guvernului, dar şi pentru asublinia soluţiile pe care noi le sugerăm din punctul de vedere al activităţiiguvernamentale", a declarat Năstase. Înaintea social-democratului, CrinAntonescu a declarat, după sedinţa din Parlament de miercuri, că Opoziţia vadepune probabil o moţiune de cenzură “normală”, în actuala sesiuneparlamentară, exceptând eventualele moţiuni pentru alte acte pe care Guvernulîşi va angaja răspunderea. “Este dreptul Opoziţiei de a depune o moţiune decenzură pe sesiune, exceptând angajările de răspundere ale Guvernului Boc. S-arputea să-şi mai angajeze răspunderea de 5-6 ori. Moţiunea aceea, normală,probabil că o vom depune”, a spus Antonescu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-07-31

Mai multe imagini:
Liderii USL fac lucruri trăsnite. Opoziţia contestă la CCR noul Cod al muncii pe motiv că Boc şi-a asumat prea des angajarea răspunerii
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image