2016-12-03 04:31

POLITICA


Lista pesediştilor care au votat împotriva lui Geoană. Cum s-a ajuns la suspendarea de şase luni a fostului preşedinte al PSD

 |  19:21
Lista pesediştilor care au votat împotriva lui Geoană. Cum s-a ajuns la suspendarea de şase luni a fostului preşedinte al PSD

Victor Ponta a insistat ca preşedintele Senatului săprimească o sancţiune dură din partea conducerii PSD, forţând mâna celor dinBiroul Permanent Naţional prin ameninţarea cu demisia. Suspendarea pentru şaseluni din partid a lui Mircea Geoană a fost decisă după ce foştii săi prieteni au votat împotriva sa.Printre ei: Gheorghe Nichita, Dan Nica, Constantin Niţă, Valeriu Zgonea şiRobert Negoiţă. Ion Iliescu s-a opus suspendării lui Geoană. Pe parcursulşedinţei din Kiseleff, aparatura de bruiaj a telefoanelor a funcţionat permanent.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a venit ieri în BiroulPermanent Naţional decis să-l sancţioneze pe Mircea Geoană. Juriştii partiduluiîi pregătiseră un document, în care erau prezentate posibilele pedepse ce i sepot aplica fostului preşedinte al PSD: excludere, suspendare sau retragereasprijinului politic. Pentru a arăta că nu este dispus să accepte nici o abaterede la voinţa sa, Victor Ponta le-a spus membrilor conducerii PSD că estepregătit să-şi dea demisia dacă Mircea Geoană nu va fi sancţionat dur. „Îmi daudemisia, mi-am strâns deja maşinuţele de pe birou”, le-a spus preşedintele PSD colegilorsăi, conform unor surse din partid. El le-a explicat membrilor conducerii căvotul pe care îl vor da nu este unul anti-Geoană, ci unul pro-Ponta. Terenulfusese pregătit la întâlnirea de taină de la Româneşti, unde se stabilise căMircea Geoană trebuie să primească o sancţiune dură în cadrul BirouluiPermanent Naţional. De la început, Ponta a prezentat varianta radicală: excludereadin partid a lui Mircea Geoană. După un schimb de opinii, s-a ajuns la concluziacă măsura nu va avea sprijinul necesar adoptării ei. Ion Iliescu l-a criticatdur pe fostul preşedinte al PSD, pe care l-a acuzat pentru că a pierdutalegerile prezidenţiale şi că a dat explicaţii nepotrivite privind „vizita la Vîntu”.Cu toate acestea, preşedintele de onoare al social-democraţilor a spus că nueste normal ca „un fost preşedinte al partidului să fie suspendat” şi cătrebuie aleasă o altă sancţiune. Iliescu a optat pentru un ultim avertisment,spunând că funcţia de preşedinte al Senatului este importantă pentru partid. VictorPonta nu a fost de acord cu o măsură blândă şi, secondat de Liviu Dragnea şi deAdrian Năstase, a supus la vot suspendarea din partid. Împotrivă au votat: IonIliescu – preşedinte de onoare, şi vicepreşedinţii Marian Vanghelie, EcaterinaAndronescu, Ion Toma, Ion Prioteasa şi Adrian Severin. Pentru suspendare auvotat 16 membri ai Biroului Permanent. Vicepreşedintele Rodica Nassar s-aabţinut. „Adriane, de data asta ai greşit”, i-a spus Ion Iliescu lui AdrianNăstase după vot, ne-au declarat surse din PSD. „Subiectul Geoană este închispentru partid”, a ţinut să precizeze Victor Ponta.

Lista celor care l-au trădat

Interesant este faptul că Biroul Permanent Naţional alPSD este format din foştii prieteni ai lui Mircea Geoană. Sistemul „suveică” afuncţionat la Congresul din februarie, în conducerea social-democraţilorintrând fidelii fostului preşedinte şi foarte puţini apropiaţi ai lui Victor Ponta.Zgonea, Nica, Nichita, Niţă şi Negoiţă s-au aflat pe lista candidatului Geoanăcu câteva zile înainte de Congres. La zece luni după acest moment, Victor Pontaa început să-şi impună punctul de vedere şi în faţa acestora. Valeriu Zgonea atrecut în tabăra anti-Geoană, deşi în urmă cu un an fusese avansat în funcţiade secretar general al PSD în detrimentul lui Liviu Dragnea. Chiar dacă estedin aceeaşi filială cu fostul preşedinte, poziţia lui Zgonea s-a schimbatradical în ultima perioadă. Dan Nica, fost vicepremier şi ministru de interne,a fost unul dintre apropiaţii lui Mircea Geoană. Pentru că premierul Emil Boci-a cerut demisia anul trecut, PSD s-a retras de la guvernare. Gheorghe Nichitaa fost şi el unul dintre apropiaţii lui Geoană. La fel şi Constantin Niţă, fostministru al IMM-urilor. Cu toate acestea, amândoi au votat pentru suspendare.Cariera lui Robert Negoiţă s-a clădit în PSD în timpul mandatului lui MirceaGeoană. Forţa financiară a acestuia l-a transformat în sponsorul principal al partidului.Şi Negoiţă a votat pentru suspendarea lui Mircea Geoană.

Decizie atacată la Statut

În cadrul şedinţei, Mircea Geoană a spus că poate acceptacă a greşit când a postat pe blogul său interviul în care vorbeşte desprevizita la Vîntu. „Este dreptul la propria mea imaginea şi trebuia să mă apăr”,a fost pledoaria fostului preşedinte, conform surselor citate. El a adăugat cănu este normal să fie atacat permanent de cei din conducerea PSD şi că„respectul trebuie să fie din ambele părţi”. După aflarea deciziei desuspendare, Geoană a spus că aceasta este nestatură şi că singurul for carepoate lua o hotărâre în privinţa sa este organizaţia din care face parte, PSDDolj. În pofida suspendării, funcţia de preşedinte al Senatului nu a intrat îndiscuţie, ea rămânând în continuare la Mircea Geoană. Semnalul dat deconducerea PSD este însă către cei de la PDL, arătându-le că au şanse mari dacăvor să-l schimbe pe Geoană.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-02-02Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

VLAD
13 Dec 2010

Ponta nu este departe ca imagine de Basescu. Are acelasi caracter mizerabil. Infatuat, razbunator, plin de aroganta si mai ales de un servilism stanjenotir fata de Nastase si Iliescu, Ponta de cand este presedinte nu s-a remarcat cu nimic concret. Nu face decat sa lalaie pe la televiziuni, sa se autoaprecieze si sa urmeze cu obedienta indicatiile manipulatorului Nastase. In plus aceasta beizadea vrea sa se imbogateasca cat mai repede cu putinta. Toata ziua se plimba prin strainatate nu pentru interesele partidului ci pentru hobiile lui. Romani nu va lasati amagiti de acest impostor !
LICA
13 Dec 2010

Micul Titulescu - unealta - a lui Nastase 7 case nu va mai pride Pastele in Kiseleff. Este o mica judodie politica ce va fi inghitita de jugodiile mari.Dupa ce nu le va mai fi de folos, va fi ejectat. Iar Geona e deja un rebut politic. Pacat ca PSD-ul a ajuns de pomina !

Adauga un comentariu

Random image