2018-11-19 07:13


Liviu Dragnea: Eu sunt în grafic, nu ştiu Curtea Constituţională dacă e în grafic

 |  07:15
Liviu Dragnea: Eu sunt în grafic, nu ştiu Curtea Constituţională dacă e în grafic

Liviu Dragnea, a declarat marţi, la Bruxelles, că el este în grafic în ceea ce priveşte procesul de regionalizare şi că aşteaptă cu atenţie motivarea Curţii pentru a înţelege cum poate fi declarată constituţională o lege de mâine şi nu de azi.

Liviu Dragnea a participat la Bruxelles, la Biroul Comitetului Regiunilor (CoR), la invitaţia preşedintelui acestui for, Ramón Luis Valcárcel Siso, pentru a prezenta proiectul de regionalizare al României.

“Eu sunt în grafic, nu ştiu Curtea Constituţională dacă e în grafic. Pentru că, potrivit calendarului iniţial, eu eram pregătit ca în luna septembrie să vin cu proiectul final, să-l pun pe masa guvernului, după ce finalizam toate dezbaterile publice, urma ca în octombrie să aibă loc referendumul pentru revizuirea Constituţiei, în noiembrie-decembrie aprobarea rapidă a legislaţiei aferente şi în decembrie alegerea autorităţilor regionale, urmând ca 2014 să fie anul în care înfiinţăm instituţiile regionale şi le operaţionalizăm. Acum aşteptăm şi noi cu atenţie motivarea Curţii, să vedem cum o lege care este declarată constituţională este declarată constituţională de mâine şi nu de azi”, a declarat vicepremierul Dragnea în cadrul unui briefing de presă.

Dragnea a precizat că guvernul va ţine cont până la urmă de decizia Curţii Constituţionale şi se va adapta. “Vom evalua cu atenţie în cadrul USL şi dacă vom vedea că putem adopta nişte măsuri administrativ-legale prin care putem spera să vină 50% plus 1 din cetăţenii cu drept de vot la referendum pentru a putea adopta revizuirea Constituţiei vom face referendumul în octombrie. Dacă vom vedea că nu avem ce măsuri să luăm sau nu sunt suficiente, vom regândi când va fi revizuirea Constituţiei”, a mai spus ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice.

Vicepremierul susţine că dacă se va lua decizia ca referendumul de modificare a constituţiei să nu fie în octombrie, are o variantă de rezervă pentru procesul de regionalizare, pe care o va anunţa la vremea respectivă. “Pentru că regiunile trebuie înfiinţate oricum, regiunile trebuie să existe, şi dacă vom face referendumul anul viitor vom adopta o măsură tranzitorie, în aşa fel încât să nu fie pusă în pericol viitoarea perioadă de programare, iar fondurile structurale să fie derulate cum trebuie în România”, a mai afirmat vicepremierul Dragnea.

Regiunile pot avea un rol foarte important în combaterea şomajului

Regionalizarea României poate avea un rol foarte important în combaterea şomajului, întrucât se vor putea evita greşelile care s-au făcut până în prezent în abordarea fenomenului, a declarat marţi, la Bruxelles, ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice, Liviu Dragnea.

 “S-au făcut două mari greşeli după părerea mea în acest tip de abordare, în general în domeniul combaterii şomajului. Este imposibil ca de la nivel central, oricât de bine pregătiţi ar fi miniştrii, să ai o vedere periferică atât de bună încât să ştii în fiecare zonă ce specific ai. Eu am prezentat în ultimele dezbateri publice nişte analize extrem de exhaustive referitoare la nivelul de dezvoltare şi coroborat cu nivelul de şomaj din fiecare bucăţică a teritoriului. Am mers până la nivel de cătun şi analizele ne-au arătat cât de pestriţă este dezvoltarea, dar şi repartizarea şomajului în România”, a declarat Liviu Dragnea.

Ministrul dezvoltării regionale şi al administraţiei publice susţine că prima greşeală care se face de obicei în abordarea fenomenului este faptul că aceasta nu ţine cont de specificul regiunilor.

“Având o abordare centrală sunt reguli general valabile care nu ţin cont de specificul fiecărei zone, fiecărui judeţ, fiecărei localităţi. Şi atunci o regiune, în momentul în care se înfiinţează, are altă viziune şi îşi va face politici proprii pentru a dezvolta educaţia în anumite domenii, pentru a dezvolta formarea şi reconversia profesională în domeniile care sunt specifice şi care au potenţial în regiunea respectivă”, a apreciat Dragnea.

În al doilea rând, afirmă ministrul, nu există o corelare între crearea de locuri de muncă, acţiune sprijinită inclusiv prin alocarea de fonduri structurale, şi planurile de reconversie profesională.

“Dacă noi alocăm sume importante pentru reconversia profesională şi un tânăr sau un cetăţean face cursuri şi va fi pregătit într-un alt domeniu şi va ieşi din acea sală de curs după o lună, unde se angajează? Deci dacă noi creăm prin fondurile structurale locuri de muncă în anumite domenii, în domeniile respective trebuie să facem reconversia profesională. Asta a fost a doua greşeală, nu a fost o corelare între acţiunile de formare profesională pe care nu le-a coordonat nimeni, nu a stabilit nimeni care sunt domeniile în care trebuie să se facă şi cealaltă acţiune, cea de creare de locuri de muncă prin sprijinirea IMM-urilor şi în general a societăţilor comerciale. Deci regiunea poate să facă acest lucru, pentru că noi atunci când noi vom finaliza acest proces regiunea va putea să-şi dezvolte propriile politici în funcţie de necesarul şi potenţialul specific”, a mai afirmat Liviu Dragnea, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-03

TAGURI: Liviu, Dragnea, regionalizare, Bruxelles
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...