2018-11-18 22:50


Liviu Dragnea solicită Guvernului explicaţii privind campania de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului"

 |  10:59
Liviu Dragnea solicită Guvernului explicaţii privind campania de achiziţie a "Cuminţeniei Pământului"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni, într-un comunicat de presă, că solicită Guvernului Cioloş să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Constantin Brâncuşi ”Cuminţenia Pământului”.

”Premierul Cioloş le-a cerut să demisioneze miniştrilor care vor să se alăture unui partid politic şi să participe la campania electorală. Constat că tocmai domnia-sa este cel care apare pe toate afişele PNL, continuă să se implice în campanie pentru a susţine acest partid, dar cu toate acestea rămâne premier. Avem imaginea unui guvern cu zero rezultate şi cu zero integritate”, a precizat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD solicită Guvernului Cioloş să dea explicaţii cu privire la modul în care a fost pregătită şi desfăşurată campania de achiziţie a sculpturii lui Brâncuşi. Liviu Dragnea a susţinut că „cei 100.000 de donatori care au fost traşi pe sfoară şi toţi românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului”.

De asemenea, liderul social-democrat adresează zece întrebări pe acest subiect ”Guvernului ZERO”.

Liviu Dragnea întreabă care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii, cine sunt experţii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro şi pe ce s-a bazat această expertiză, cine a făcut parte din comisia de negociere care a acceptat acest preţ, cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte preţul de 11 milioane de euro şi dacă aprobarea a fost dată într-o şedinţă de guvern.

Preşedintele PSD mai întreabă de ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitaţii, permiţând negocierea direct între proprietari şi ministru, lucru interzis de lege, care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016 şi care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situaţia în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândeşte dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii „Cuminţenia Pământului”, sumele colectate prin subscripţie publică se restituie donatorilor.

Printre întrebările lui Liviu Dragnea se mai numără: care este conţinutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii, proces-verbal a cărui existenţă a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Guvernului; în cazul în care există un mecanism legal prin care banii strânşi acum prin subscripţie publică se vor înapoia donatorilor, care vor fi costurile şi cum vor fi finanţate, iar în cazul în care nu vor fi înapoiaţi, care este statutul lor legal, cum vor fi administraţi, de către cine, cu ce costuri; cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele şase milioane de euro prin subscripţie publică, statul va renunţa la dreptul de preempţiune şi în baza cărei prevederi legale a făcut şi premierul o declaraţie asemănătoare; de ce evită Guvernul să le răspundă românilor care, cu bună credinţă, au răspuns apelului şi au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor şi sunt numiţi ”Păgubiţii Brâncuşi”.

”Credeţi că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripţie publică?”, mai întreabă Liviu Dragnea.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-11-28

TAGURI: liviu dragnea, solicita, guvern, campanie, achizitie, cumintenia, pamantului
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ANONIM
28 Noi 2016

Remarcati totusi ca, in privinta adoptarii bugetului pentru anul viitor, in anii electorali, conform prevederilor din legea responsabilitatii fiscal-bugetare, cresterile salariale sau de oensii impiedica guvernul sa mai propuna un buget spre adoptare parlamentului, inaintea incheierii mandatului guvernului ? In cazurile in care guvernul ar fi demis sau si-ar depune mandatul, intr-un an oarecare de pe durata u ui mandat guvernamental, dupa adoptarea legii bugetului , inainte de i ceperea u ui nou an bugetar, considerati ca si legea bugetului ar trebui abrogata, bugetul urmanand a fi adoptat de un guvern ce ar fi votat ulterior ?
ANONIM
28 Noi 2016

Oare care o fi opinia domnului Liviu Dragnea despre modul in care este reglementat dreptul de preemtiune in Codul Civil ?
Random imageUltimele stiri


loading...