2019-03-20 23:40


Lovitura Merkel- Sarkozy

 |  18:05
Lovitura Merkel- Sarkozy
Merkel şiSarkozy fac jocurile în UE. Cei doi vor rediscutareaTratatului de la Lisabona şi au convenit asupra facilitării noului sistem alamenzilor aplicate ţărilor care încalcă regulile bugetare ale zonei euro. Otrădare, consideră oficialii Comisiei Europene, după cum comentează „The Guardian”.

Franţa şiGermania s-au pus de acord în legătură cu rediscutarea Tratatului de laLisabona, cvasi-constituţia UE, pentru a forţa ţările care traversează o crizăsimilară cu cea suferită de Grecia să se declare insolvabile şi să renunţe ladreptul de vot în Consiliile UE. La adunarea care a avut loc la Deauville,Sarkozy a cedat presiunii germane şi a acceptat redeschiderea tratatului înschimbul sprijinului pentru automatizarea aplicării de sancţiuni ţărilor dinzona euro care se confruntă cu probleme financiare.

Acordfranco-german pentru sancţiuni automateProiectul de lege propus luna trecută de OlliRehn, comisar pentru afaceri monetare, prevede că ţările vor trebui săplătească amenzi în valoare de 0,2% din PIB pentru ignorarea pactului destabilitate şi creştere care limitează deficitul bugetar la 3% din PIB şinivelul datoriei naţionale la 60%. Penalităţile decise de Comisie se vorpercepe aproape automat şi nu vor putea fi oprite ulterior prin votulmajorităţii guvernelor UE.

Germania,partizana disciplinei financiare în UE, a fost cea mai puternică susţinătoare aaplicării amenzilor automate şi a Comisiei, dar a cedat Franţei.

Sarkozy seafla în opoziţie, susţinând prioritatea factorului politic şi a guverneloralese asupra bugetelor naţionale, fiind bine cunoscut pentru promovareaintereselor naţionale înaintea celor europene. Acordul franco-german prevede căsancţiunile vor fi aplicate "automat",dar precizează clar că orice decizie de aplicare a unei amenzi va fi luată deminiştrii europeni de finanţe şi nu de Comisie, crescând în acest fel risculapariţiei unor dezacorduri politice.

OficialiiComisiei Europene consideră că un aranjament franco-german nu ar face decât săslăbească modul de funcţionare al euro şi să vulnerabilizeze acordurilepolitice.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638946-01-02

Mai multe imagini:
Lovitura Merkel- Sarkozy
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...