2018-12-15 09:29


Luca Niculescu, noul ambasador al României în Franța. Începând de luni, avem un nou reprezentant diplomatic la Paris

 |  19:48
Luca Niculescu, noul ambasador al României în Franța. Începând de luni, avem un nou reprezentant diplomatic la Paris

Prin decret prezidențial semnat pe data de 8 ianuarie 2016 și publicat, luni, în Monitorul Oficial, Klaus Iohannis a consfințit numirea jurnalistului Luca Niculescu drept ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Franceză. Niculescu va primi scrisorile de acreditare și îl va înlocui pe Bogdan Mazuru, ambasador din iunie 2010.

Prin numirea lui Niculescu, se poate spune că diplomația română este asigurată, în Franța, de „presă”, consulul României la Marsilia fiind Ioan T. Morar, ex-jurnalist la Academia Cațavencu și Cotidianul.

Luca Niculescu s-a  născut la 25 aprilie 1971, în Bucureşti. În perioada 1991-1995, a urmat cursurile Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, la Universitatea din Bucureşti. A urmat, în 1996,  un master în Jurnalism European, la Centrul Universitar pentru Jurnalism, din Strasbourg (Franţa). S-a angajat încă din vremea studenției (1992) la postul de radio Delta RFI (ulterior RFI - Radio France International), unde s-a consacrat, ajungând redactor șef, în anul 2000. În 2003, Camera de Comerţ Franceză în România şi Ministerul Român al Culturii i-au acordat distincția de „Personalitate Francofonă a Anului“. În 2007, a  realizat și prezentat emisiunile „Fără frontiere” și „Europa ne privește”. În același an, a câștigat Premiul I la secţiunea „Reporter European“, acordat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România. În 2008 i-a fost acordat Premiul APTR pentru cel mai bun talk-show de televiziune, iar doi ani mai târziu, „Făra Frontiere” a obținut premiul profesioniștilor din televiziune și radio pentru cea mai buna emisiune de tip magazin. În 2014, a fost membru în juriul concursului internaţional „Emmy Awards“ pentru categoriile „News” și „Current Affairs“. A fost corespondent pentru France Info, France Inter, France Culture, TV 5 si „Liberation”. A prezentat emisiunile „Paşaport diplomatic“ şi „Imparţial“ la postul de televiziune Digi24. Este necăsătorit.

Vestea a apărut în decembrie

Informația despre numirea lui Niculescu a apărut în prima parte a ultimei luni din anul trecut, iar pe 16 decembrie acesta se confesa, pe contul său de Facebook: „Am fost tăcut zilele astea pe FB pentru că… nu prea ştiam ce să spun. În curând, viaţa mea se va schimba, chiar dacă, într-un fel, rămân în acelaşi «sector de activitate», cel al relaţiei româno-franceze. În cele peste două decenii de jurnalism am încercat să îmi fac meseria onest, voi face acelaşi lucru şi în continuare. Voi continua sa scriu aici, chiar dacă, probabil, nu cu aceeaşi frecvenţă. Şi, mai ales, va mulţumesc pentru toate gândurile bune din ultimele zile, pentru toate ideile şi sugestiile trimise. Cum se spune : ça ne tombe pas dans l'oreille d'un sourd ☺”

Ulterior, pe 27 decembrie, anunța, prin același mijloc de comunicare: „Astăzi e ultima ediţie a Imparțial. O discuţie cu Marcel Iureş despre teatru, film şi viaţă. Le mulţumesc tuturor celor din Digi24 care, în ultimii patru ani, au făcut ca această emisiune să fie posibilă. Şi un mulţumesc special pentru cei cu care am lucrat zilnic : Antonela Ghemu, Andreea Pietrosel şi Corina Radu. Mioara Radu, ţie îţi mulţumesc pentru minunata surpriză de la sfârşitul înregistrării cu Marcel Iureş, care face ca despărţirea să fie şi mai dificilă”. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2016-01-11

TAGURI: luca niculescu, ambasador, romania, franta, paris
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...