2018-12-11 07:05


Lumea are 12 milioane de suflete fără drepturi

 |  21:00
Lumea are 12 milioane de suflete fără drepturi

Organizaţia Naţiunilor Unite avertizează că aproape 12 milioane de oameni din întreaga lume nu posedă cetăţenia nici unei ţări, fapt pentru care nu beneficiază de protecţia drepturilor omului.

ONU cere tuturor statelor să adere la acele convenţii dedicate apatrizilor (persoanele fără cetăţenie), create în 1954 şi 1961. Doar 66 de state au semnat Convenţia din 1954 pentru garantarea minimală a drepturilor persoanelor fără cetăţenie, în timp ce numai 38 au aderat la Convenţia ONU din 1961 care creează un cadru legal pentru reducerea numărului persoanelor fără naţionalitate. În ultimi ani, problema s-a agravat în condiţiile în care s-au născut copii ai unor persoane fără cetăţenie, fapt pentru care nu pot primi nici măcar acte care să le dovedească existenţa.

Asia Centrală şi de Sud-Est, Europa de Est, Orientul Mijlociu şi Africa sunt zonele în care trăiesc majoritatea celor care se confruntă cu această problemă. „Aceşti oameni au nevoie disperată de ajutor deoarece trăiesc într-un adevărat coşmar birocratic”, afirmă Antonio Guterres, Înaltul Comisar pentru Refugiaţi al ONU (UNHCR). „În afara dificultăţilor pe care apatrizii le îndură, efectul marginalizării unei comunităţi de-a lungul generaţiilor creează tensiuni sociale şi de multe ori reprezintă o sursă de conflict”, a mai declarat acesta pentru BBC. Din cauză că nu sunt cetăţenii vreunui stat, apatrizii se confruntă cu o serie de îngrădiri ale drepturilor omului: nu pot deţine proprietăţi, nu pot avea un cont bancar şi nu se pot căsători legal sau înregistra naşterea unui copil. În unele state, aceştia sunt pasibili de pedepse cu închisoarea pentru că nu îşi pot dovedi provenienţa.

 Oamenii pot ajunge să-şi piardă cetăţenia din mai multe cauze, printre care destrămarea unor state, precum fosta Uniune Sovietică şi Iugoslavia, sau prin crearea noilor state după retragerea puterilor coloniale, în special în ţările din Africa şi Asia. Comunităţile de apatrizi includ populaţia Rohingya din Birmania, mai multe triburi din Thailanda, populaţia Bidoon din statele aflate în Golful Persic, dar şi comunităţi de romi din Europa. Potrivit statisticilor ONU, cei mai mulţi apatrizi se regăsesc în Nepal şi Birmania, în timp ce în Europa de Est, în Estonia şi Letonia, există aproape jumătate de milion de persoane fără cetăţenie. În România există 321 de apatrizi, potrivit statisticilor ONU.

Statele cu cei mai mulţi apatrizi:

NEPAL

                     800.000

BIRMANIA

                     797,388

THAILANDA

                     542,505

LETONIA

                     326,906

 SIRIA

                     300,000

 IRAK

                     120.000

ESTONIA

                     100.983

 KENYA

                     20.000

Sursa: www.unhcr.org

Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-05

TAGURI: fără drepturi
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...