2017-01-20 10:11

POLITICA


Lunetiştii şi detaşamentele morţii din spatele schimbărilor de regim comandate

 |  17:34
Lunetiştii şi detaşamentele morţii din spatele schimbărilor de regim comandate

Jurnalistul rus de investigaţie Nikolai Starikov a scris o carte despre rolul unor lunetişti necunoscuţi în destabilizarea unor ţări vizate pentru schimbarea regimului de către SUA şi aliaţii lor. Articolul publicat în ediţia de luni a organizaţiei media Centre for Research on Globalisation (CRG) parcurge câteva cazuri istorice ale acestei tehnici. Lunetiştii necunoscuţi au jucat un rol central în aşa-numitele „revoluţii din «Primăvara Arabă»” şi, în ciuda rapoartelor privind prezenţa lor, s-a acordat surprinzător de puţină atenţie scopului şi rolului lor.

În documentarul realizat de Susanne Brandstätter “Checkmate: Strategy of a Revolution (Şah-mat: Strategia unei revoluţii)” difuzat pe postul de televiziune Arte cu câţiva ani în urmă, oficiali occidentali din domeniul informaţiilor au dezvăluit modul în care “echipe ale morţii” au fost folosite pentru a destabiliza România şi a întoarce populaţia împotriva lui Nicolae Ceauşescu. Potrivit analizei lui Starikov, filmul trebuie neapărat văzut de toţi cei interesaţi de modul în care agenţiile de informaţii occidentale, grupurile pentru drepturile omului şi presa corporativă “complotează” prin dezinformare în distrugerea sistematică a unor ţări a căror conducere intră în conflict cu interesele marelui capital. Fostul agent secret din serviciul secret francez  Dominique Fonvielle, a vorbit deschis despre cum au acţionat agenţi de informaţii occidentali prin localizarea forţelor de opiziţie suficient de credibile pentru a avea o influenţă în destabilizarea oamenilor în dezavantajul regimului aflat la guvernare în România.

În contrarevoluţia din Rusia în 1993, lunetişi necunoscuţi au fost văzuţiîntr-o clădire vizavi de Ambasada SUA din Moscova. În 2002, CIA a încercat să răstoarne regimul lui Hugo Chavez. Lunetişti ascunşi în clădirile din apropierea palatului prezidenţial au deschis focul asupra protestatarilor. Presa a susţinut că Chavez şi-a "ucis propriul popor".  Acelaşi scenariu s-ar aplica şi Tunisiei, Egiptului, Libiei şi Siriei. În pofida unor articole scrise de profesorul Michel Chossudovsky şi William Engdahl, care arată cum revoltele din Africa de Nord au urmat modele ale unor lovituri de stat sprijinite de SUA, mai degrabă decât să fie autentice revoluţii populare, s-a mers pe versiunile regimurilor care trag în populaţie.

Concluzia analizei este că folosirea de mercenari, echipe ale morţii şi lunetişti de către agenţii de informaţii occidentale este bine documentată. Nici un guvern raţional care încearcă să rămână la putere nu ar apela la lunetişti necunoscuţi pentru a-şi intimida adversarii. Împuşcarea unor protestatari nevinovaţi este contraproductivă în faţa presiunii unor guverne occidentale hotărâte să instaleze un „regim clientelar”. Împuşcarea unor protestatari neînarmaţi este „acceptabilă” doar în dictaturi care se bucură de sprijinul necondiţionat al unor guverne occidentale, cum ar fi cele din Bahrein, Honduras sau Columbia. Lunetiştii sunt folosiţi pentru a crea teroare, frică şi propagandă antiregim şi sunt o caracteristică a schimbării de regim „sponsorizate”, conchide analiza.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639266-04-13Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image