2018-12-12 11:55


Lupta democrat-liberalilor pentru posturi de conducere

 |  21:00
Lupta democrat-liberalilor pentru posturi de conducere

După ce nume grele ca Udrea, Anastase, Macovei sau Oltean au anunţat că nu mai vor funcţii în Biroul Naţional al partidului, cursa a rămas deschisă pentru membrii de partid mai puţin cunoscuţi. Cu toate acestea, Baconschi, Stănişoară sau Preda candidează pentru funcţii de vârf, ţintind posturile de prim-vicepreşedinţi PDL.

Există patru posturi de prim-vicepreşedinţi, pentru care şi-au depus deja candidatura şase membri: senatorul Mihai Stănişoară, europarlamentarul Cristian Preda, deputatul Cezar Preda, Teodor Baconschi, Dorin Florea, primarul municipiului Târgu-Mureş, şi deputatul Toader Paleologu.

Preda vrea să fie prim-vicepreşedinte

Cristian Preda a vrut să candideze pentru postul de preşedinte de partid, dar, în final, nu a mai depus moţiunea prin care îşi anunţa candidatura la cea mai mare funcţie din partid. Zilele trecute a mers la partid, anunţând că intră în cursă pentru postul de prim-vicepreşedinte. Ulterior, într-o postare pe blogul personal, şi-a explicat gestul: „Voi încerca să obţin sprijinul delegaţilor pentru modernizarea partidului. E un moment greu, în care PDL trebuie să asume rolul de partid-pivot al Opoziţiei democratice şi, pe de altă parte, să intre cu curaj şi soluţii în confruntarea electorală din 2 decembrie împotriva maşinăriei USL, care foloseşte venirea sa recentă la guvernare pentru a instaura un monopol politic”.

Doar că europarlamentarul nu a fost mereu agreat de partid. Mai mult, acesta a fost propus pentru excluderea din partid în urma criticilor repetate aduse PDL, mai ales Elenei Udrea. Cererea fusese depusă de Silviu Prigoană, între cei doi existând o ceartă cauzată de candidatura la Primăria Generală a Bucureştiului, Preda vrând, la rândul lui, să îi ia locul lui Oprescu. În final, BPN-ul partidului nu a mai votat excluderea lui Preda din partid.

Baconschi, misterios

Democrat-liberalul Teodor Baconschi, prim-vicepreşedinte demisionar al PDL, a declarat, luni, că va candida pentru o funcţie în Biroul Permanent Naţional, la Convenţia Naţională Extraordinară, care se va desfăşura pe 30 iunie, dar a evitat să menţioneze pentru care. „Voi candida, bineînţeles. Încercăm să relansăm partidul. Mâine-poimâine o să anunţ”, spunea Teodor Baconschi zilele trecute. Întrebat cum apreciază moţiunea lui Vasile Blaga la şefia PDL, Baconschi a spus că „poziţionarea doctrinară a moţiunii este optimă, având în vedere şi caracterul creştin-democrat pronunţat”.

Edilul din Tecuci, vrea în BPN

Totodată, posturile de vicepreşedinţi fac cu ochii şi altor membri de partid din ţară. De pildă, foştilor edili PDL. Eduard Finkelstein este fostul primar al muncipiului Tecuci, din Galaţi. Acesta şi-a depus candidatura pentru un mandat de vicepreşedinte de partid, fiind susţinut de deputat PDL din Galaţi Carmen Axenie, care ocupă şi funcţia de vicepreşedinte PDL Galaţi. Axenie a argumentat că fostul primar a demnostra că a fost un bun edil în cele două mandate pe care le-a avut, drept care poate face faţă unei funcţii în conducerea centrală a partidului.

Liderii care nu mai candidează

Foarte important, există o serie de lideri cu greutate care nu vor mai candida pentru funcţii de conducere în Biroul Politic Naţional, fie din cauza eşecului de la locale sau din cauza criticilor colegilor. Elena Udrea, Cristian Poteraş şi-au depus demisiile din funcţiile lider PDL Bucureşti, respectiv PDL Sector 6, în urma rezultatelor slabe de la alegerile locale. Aceştia i-au îndemnat şi pe alţii care au onoare să recurgă la gest. Pe de altă parte, Roberta Anastase a fost criticată în cadrul unei şedinţe de către liderii din ţară. Unul dintre ei, Dorin Florea, i-a spus:„Te-am trimis în Parlament ca să numeri bilele, nu să îţi baţi joc”.

Nici ea şi nici Ioan Oltean nu vor mai candida pentru vreo funcţie de conducere în partid. La fel şi Emil Boc, care a anunţat că se va ocupa „ca la carte” de mandatul de primar al Cluj-Napocăi, preferând să rămână simplu mebru PDL.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-04-30

TAGURI: PDL, cursă, funcţii partid
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...