2019-03-25 12:31


Lupta nemţilor pentru un FMI european

 |  21:00
Lupta nemţilor pentru un FMI european

Guvernul lui Merkel nu va putea să stabilească un acord cu partenerii europeni fară unda verde de la Parlament, potrivit Curţii Consituţionale. Legislativul german va avea un cuvânt greu de spus în privinţa acordării viitoarelor ajutoare de salvare prin Fondul European de Securitate Financiară (FESF), un soi de FMI al Europei, fapt care ar putea afecta capacitatea de a acţiona a fondului de salvare al monedei euro până la un nivel periculos, spun economiştii. Germania este cel mai mare contributor al UE.

Înainte de anunţul oficial din 7 septembrie, cotidianul german Der Spiegel a făcut cunoscut conţinutul deciziei Curţii Consituţionale germane cu privire la constituţionalitatea contribuţiei Berlinului la planurile de salvare europene. Hotărârea Curţii priveşte o contestaţie legală iniţiată de un grup împotriva acţiunilor întreprinse de Berlin anul trecut pentru a contribui la salvarea monedei unice. Ei acuză guvernul de încălcarea Constituţiei germane şi a legislaţiei europene. Contestatarii susţin că ajutorul oferit Greciei şi contribuţia la fondul de salvare a monedei euro s-au făcut cu încălcarea legislaţiei europene, care prevede ca statele membre să nu îşi asume datoriile unul altuia.

Un compromis cu multe necunoscute

Până în prezent, Bundestagul a avut o influenţă foarte mică asupra deciziilor luate de cancelarul Angela Merkel şi a pachetelor guvernamentale cu privire la salvarea statelor îndatorate din zona euro. Cabinetul Merkel a convenit asupra legii necesare pentru a extinde EFSF, o schimbare care trebuie să fie aprobată de toate guvernele din zona euro. Modificările aduse EFSF convenite de către şefii de stat şi de guvern implică creşterea drastică a puterii de creditare care să permită recapitalizarea băncilor pe cale de dispariţie, prin intermediul guvernelor naţionale. De asemenea, permite EFSF să cumpere obligaţiuni de la statele îndatorate din zona euro. Dar acum, cabinetul Merkel este pus în faţa unui compromis care nu se ştie cum va afecta viitorul la nivelul UE. Partidele reprezentate în Bundestag au convenit asupra următoarei proceduri: reprezentantului german la FESF i se va permite să aprobe un nou credit doar dacă Bundestagul a fost de acord. În caz contrar, el va trebui să îşi exprime dreptul de veto în privinţa oricărui ajutor nou. În plus, deciziile importante care urmează să fie luate de către FESF, cum ar fi achiziţionarea de obligaţiuni guvernamentale, vor trebui să fie aprobate de către Parlament. Nu în ultimul rând, comisia bugetară a Parlamentului va monitoriza operaţiunile Fondului.Este clar că lupta pentru rolul Bundestagului  în deciziile EFSF nu se va încheia în curând.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-03-31
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...