2017-01-21 04:10

POLITICA


MAE: 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, la bordul aeronavei HERCULES, la Tripoli

 |  20:53
MAE: 41 de români, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi, la bordul aeronavei HERCULES, la Tripoli

Un număr de 41 deromâni, 20 de bulgari, 3 sloveni şi 3 sârbi se află la bordul unei aeronavemilitare româneşti care urmează să decoleze sâmbătă seară spre România, încadrul operaţiunii de evacuare coordonate de ministrul de Externe, a declaratDoris Mircea, director general de comunicare în MAE.

"Consulul românaflat în zonă a reuşit să înregistreze 41 de români, 20 de bulgari, 3 slovenişi 3 cetăţeni sârbi, care se află deja la bordul aeronavei care va decola de laTripoli", a declarat Doris Mircea.

Ea a reamintit căoperaţiunea de repatriere a cetăţenilor români din Libia este coordonată deministrul de Externe, Teodor Baconschi, şi se desfăşoară pe două paliere: uncanal de evacuare militar românesc în coordonare cu MApN şi un altul consular,organizat la nivel UE.

"Până în prezent,am reuşit evacuarea a 278 de români şi avem 471 de noi cererei derepatriere", a spus Doris Mircea.

Potrivit oficialuluiMAE, pe lângă cele 471 de cereri nou apărute, se depun eforturi susţinute, princooperarea consulară europeană, pentru a face posibilă evacuarea pe calemaritimă a încă 44 de cetăţeni români care se află la Benghazi (între care se află şi 23 deangajaţi ai companiei Rompetrol/exploatarea Amal, 8 Sirte, 4 Liseco, 9 diversefirme).

De asemenea,ministerul a contactat reprezentanţi ai mai multor firme, printre care şi pecea a companiei canadiene SNC Lavalin şi a stabilit, împreună cu aceasta,diferitele variante de evacuare în siguranţă a 79 de cetăţeni români de laGhademeş, precum şi a 71 de cetăţeni români de la Sarir Wellfield şi 36 de laSarir Plant.

Sunt luate în calculdouă posibilităţi de evacuare, pentru locaţia Sarir - terestru către Egipt, iarpentru locaţia Ghademeş terestru, fie către Algeria,fie către Tunisia,iar ulterior pe calea aerului către România. MapN aanunţat sâmbătă după-amiază că aeronava C-130 HERCULES, care se afla înaşteptare în Malta, va decola către Aeroportul din Tripoli (Libia), de unde vaevacua un grup de aproximativ 50 de cetăţeni români.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-09-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image