2018-11-16 05:35


Maghiarii nu acceptă destrămarea Ţinutului Secuiesc prin regionalizare

 |  19:31
Maghiarii nu acceptă destrămarea Ţinutului Secuiesc prin regionalizare

Comunitatea maghiară din România nu va accepta o destrămare a Ţinutului Secuiesc, a declarat, marţi, fostul lider al UDMR Marko Bela, într-un interviu la RFI. El a apreciat că, în privinţa regionalizării, Guvernul dă dovadă de miopie politică.

Senatorul UDMR s-a arătat neîncrezător în realizarea unei reorganizări administrative: „Trebuie să vă spun sincer că eu nu sunt deloc dezamăgit dacă se amână sau dacă nu va avea loc această regionalizare, pentru că de la început am spus că nu sunt de acord cu reorganizarea administraţiei noastre, în aşa fel încât să complicăm şi mai mult birocraţia şi să includem între judeţe şi Guvernul central un alt nivel al administraţiei, regiunile”. El a insistat: „Eu nu sunt sigur că se va face (regionalizarea), pentru că până acum nu am văzut o concepţie foarte coerentă privind această regionalizare. Nimeni nu a reuşit să explice de ce ar reforma în mod benefic administraţia noastră o astfel de reorganizare”.

„Nu ştiu de ce ar trebui să acceptăm să destrămăm sau să slăbim acele judeţe şi să avem regiuni unde reprezentanţii comunităţii maghiare nu au un cuvânt decisiv. Nimeni nu a reuşit să-mi explice de ce nu ar fi spre binele întregii societăţi dacă maghiarii au şi ei în anumite zone astfel de atribuţii sau o astfel de putere. Cei care contestă criteriul etnic şi ne spun că de fapt nu vor ca în cursul reorganizării administrative să se ia în considerare şi criterii etnice, de fapt, ei înşişi aplică criterii etnice, pentru că dacă nu vrei zone sau administraţii majoritar maghiare, ci vrei administraţii majoritar româneşti, tot după criterii etnice te gândeşti”, a arătat Marko Bela. El a avertizat: „Vom crea o frustrare enormă în cadrul comunităţii maghiare, ceea ce nu are numai efecte sentimentale, ci are efecte foarte dăunătoare în ceea ce priveşte convieţuirea celor două etnii, în ceea ce priveşte integrarea comunităţii maghiare în societatea românească”. Mai mult, a subliniat fostul preşedinte al UDMR, „există riscul unor tensiuni”.

„În mod neoficial, bănuiesc că ar fi vorba de intenţia de a sparge actualele structuri ale judeţelor, care după unii sunt prea mult închegate şi de a crea alte structuri din partea coaliţiei guvernamentale, care să fie controlate de actualii guvernanţi. Dar o astfel de viziune, cum să spun, de fapt demonstrează o miopie politică foarte mare, pentru că vor veni şi alte guverne şi aşa mai departe. (…)”.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :2013-07-30

TAGURI: maghiari, tinut secuiesc, regionalizare, destramarea
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...