2017-01-25 03:18


Maghiarii joacă autonomia în trei paşi, pe masă

 |  18:22
Maghiarii joacă autonomia în trei paşi, pe masă
Preşedintele Traian Băsescu a lipsit în acest an de la Şcoalade vară de la Băile Tuşnad, eveniment pe care comunitatea maghiară din Româniaîl organizează anual. La ultimele douăediţii, din 2010 şi 2009, şeful statului fusese prezent. De această dată, înabsenţa sa, liderii politici maghiari, atât din România, cât şi din Ungaria şi-auexpus planul pentru autonomia maghiarilor din România.

Strategia maghiarilorpentru obţinerea autonomiei poate fi sintetizată în trei paşi principali.Primul pas: comunitatea maghiară românească se coagulează şi cere sprijinulBudapestei. Al doilea pas: statul vecin lucrează la „renaşterea naţiunii maghiare”.Pasul trei: dorinţa naţiunii maghiare se face auzită la Bruxelles. Ministrulculturii, Kelemen Hunor, vicepreşedintele Parlamentului European, Laszlo Tokes,prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, dar şi vicepremierul Ungariei au fostprintre oficialii care au detaliat în cadrul Şcolii de vară de la Tuşnad modulîn care intenţionează să transforme în realitate autonomia maghiarilor dinRomânia.

Pasul 1

PreşedinteleUDMR, Kelemen Hunor, a declarat vineri, la Şcoala de vară de la Băile Tuşnad,că pentru obţinerea autonomiei este necesar sprijinul Ungariei. „Avem nevoie desprijinul Budapestei”, a afirmat liderul UDMR vineri, menţionând că, pentruhotărârile importante, maghiarimea trebuie să găsească parteneri.

Pasul 2

SprijinulBudapestei, solicitat de preşedintele UDMR, s-a arătat cât ai bate din palme.Prezent şi el la şcoala de vară de la Tuşnad, primul-ministru al Ungariei ViktorOrban a vorbit despre „renaşterea naţiunii maghiare” şi a prevestit momentulcând Budapesta va avea un cuvânt de spus referitor la modul cum va arăta peviitor teritoriul administrativ al României. „În privinţa reorganizăriiteritorial-administrative din România, încă nu a venit momentul în care Guvernulde la Budapesta ar trebui să se pronunţe referitor de acest subiect, dar s-arputea să vină acel moment. (…) Un stat puternic nu este un scop în sine,trebuie să se sprijine pe o comunitate naţională puternică, pe care trebuie săo reprezinte şi să o servească la rândul său. (…) Iar dacă nu există opatrie-mamă puternică, nu va exista nici o naţiune maghiară puternică înBazinul Carpatic, în schimbarea de epocă ce ne aşteaptă întărirea naţiunii nueste o şansă, ci o necesitate, care va duce la renaşterea naţională în toatălumea occidentală”, a declarat sâmbătă la Tuşnad premierul Ungariei, ViktorOrban.

Pasul 3

Cel mai vocal dintre cei care auvorbit la Tuşnad despre autonomia maghiarilor din România a fost chiar unimportant oficial de la Bruxelles, Laszlo Tokes, vicepreşedintele ParlamentuluiEuropean. Tokes a afirmat că în schimbul teritoriului pierdut prin Tratatul dela Trianon, maghiarii trebuie să ceară dreptul la autodeterminare naţionalălimitată. „Dacăam pierdut teritoriu, cerem în schimb drepturi, inclusiv dreptul laautodeterminare naţională limitată, dreptul la toate tipurile de autonomie”, aafirmat vicepreşedintele PE.

LaszloTokes este unul dintre maghiarii din România care vorbesc constant despre autonomie.El este vicepreşedintele Parlamentului European din iunie anul trecut.Menţionăm că pentru această funcţie a fost propus nu de delegaţia română laBruxelles, ci de europarlamentarii Ungariei. Unitatea maghiarilor a funcţionatbrici nu doar pentru ca Tokes să obţină acest post, ci chiar şi pentru a accedeîn Parlamentul European. Chiar dacă este preşedintele Consiliului Naţional alMaghiarilor din Transilvania, formaţiune politică rivală UDMR, Tokes a fostales eurodeputat în anul 2009, candidând pe liste UDMR.

Ce a ratat preşedintele

Deşiîn anii anteriori, preşedintele Traian Băsescu a fost un vorbitor important la Şcoalade vară de la Băile Tuşnad, de această dată organizatorii au evitat să-l maiinvite, motivând că au primit semnale că nu va veni. În anii trecuţi, 2009 şi 2010,şeful statului producea nemulţumirile auditoriului maghiar, ţinând discursuricu citate din Constituţie despre caracterul naţional, suveran şi independent alRomâniei şi afirmând că autonomia locală trebuie să fie la fel „laOdorhei şi la Tulcea”.

„Evident că avem nevoie şi de sprijinulBudapestei, e important să avem un guvern cu un cuvânt greu de spus în BazinulCarpatic, în UE şi în oricare alt for unde se iau decizii privind viitorulcomun al maghiarilor. Când vorbim de condiţiile de înfăptuire a autonomieitrebuie să vedem această axă Bucureşti – Budapesta - Bruxelles şi, dacă vorbimde autonomie, nu putem trece cu vederea regionalizarea, stabilirea noilorregiuni. Este evident că este nevoie de o reformă administrativă”.

Kelemen Hunor, ministrulculturii şi totodată preşedintele UDMR


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-06-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DETECTIV
25 Iul 2011

CATRE SERVICIILE SECRETE ! NU ARESTATI PE TRADATORUL NR 1? SAU SI VOI ATI LUAT TAINUL?
Random image