2018-10-16 08:59


Maghiarii l-au ales pe Charles Bronson

 |  21:00
Maghiarii l-au ales pe Charles Bronson

Cofondatorul partidului Fidesz, Janos Ader, a fost ales ieri preşedinte al Ungariei, în locul lui Pal Schmitt, care a demisionat în urmă cu o lună din cauza unor acuzaţii de plagiat privind doctoratul său din 1992. El a obţinut 262 de voturi, însă nu există nici o emoţie că Ader nu ar ieşi şeful statului, partidul conservator Fidesz având o majoritate de două treimi în Parlament. Noul preşedinte a depus jurământul imediat după vot şi va prelua oficial funcţia la 10 mai.

Partidul de extremă-dreapta Jobbik a votat împotriva lui Janos Ader, în timp ce socialiştii, ecologiştii şi deputaţii noii formaţiuni a fostului premier Ferenc Gyurcsany, Coaliţia democratică de centru-stânga, nu au participat la vot, argumentând că noul preşedinte, membru important al partidului aflat la putere, nu poate reprezenta “unitatea naţiunii ungare”, aşa cum cere Constituţia.

Cine este Janos Ader

Janos Ader, în vârstă de 52 de ani, a fost până în prezent europarlamentar. Între 2002 şi 2006, el era liderul grupului parlamentar al Fidesz şi este considerat un om de încredere al lui Viktor Orban. Ader a ocupat mai multe funcţii în cadrul partidului, al cărui preşedinte interimar a fost între 2002 şi 2003. El a ocupat şi funcţia de preşedinte al Parlamentului ungar între 1998 şi 2002 şi a condus grupul parlamentar al Fidesz în perioada 2002-2006. Ader, supranumit "Charles Bronson" din Csorna, oraşul său natal, din cauza unei asemănări cu actorul american - mai ales la mustaţă - va avea misiunea dificilă de a reprezenta "unitatea naţiunii ungare", conform Constituţiei. Loial Fidesz înainte de toate, el este renumit şi pentru severitatea şi caracterul său laconic. Jurist de profesie, Ader, schimbă astfel postul de eurodeputat al grupului Partidul Popular European (creştin-democraţi) pe cel de preşedinte al republicii.

În 2005, în timpul alegerilor parlamentare, Ader a reuşit să obţină alegerea candidatului partidului său, Laszlo Solyom, în detrimentul candidatului socialiştilor, care au fost mai puţin disciplinaţi. După a doua înfrângere electorală a Fidesz la alegerile legislative din 2006, relaţiile sale cu Viktor Orban s-au deteriorat, iar el a părăsit Ungaria pentru Bruxelles. La revenirea sa la putere, Orban i-a acordat din nou încredere, cerându-i să redacteze două legi controversate, care au contribuit la "cimentarea" puterii Fidesz: noua lege electorală şi legea privind noul sistem judiciar ungar, care i-au adus ţării o procedură de infringement din partea UE.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

TAGURI: maghiari, charles bronson
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...