2017-01-23 00:38


Mai tare decât viteza luminii! Teoria relativităţii ar putea fi greşită

 |  12:03
Mai tare decât viteza luminii! Teoria relativităţii ar putea fi greşită

Şoc în lumea ştiinţei! Cercetătorii de al CERN (Geneva) au anunţat că unul dintre principiile de bază ale fizicii ar putea fi greşit. Ei suţin că au descoprit particule subatomice care călătoresc mai repede decât viteza luminii fapt care contrazice teoria relativităţii a lui Albert Einstein. În cazul în care rezultatele se dovedesc a  fi corecte, ar cădea unul dintre pilonii Modelului Standard al fizicii care explică modul de funcţionare a universului.

Potrivit teoriei relativităţii a lui Einstein, nimic nu poate călători în cosmos cu o viteză mai mare decât viteza luminii, adică de 299.792 km/secundă. Cercetătorii din cadrul CERN  susţin că au descoperit o particulă subatomică, neutrinul,  care se deplasează cu viteze superioare. Neutrinul ar fi călătorit cu aproximativ 60 de nanosecunde mai repede decat viteza luminii. “Avem încredere mare în rezultatele noastre. Am verificat şi reverificat pentru a identifica ceva care ar fi putut distorsiona măsurătorile noastre, dar nu am găsit nimic”, a declarat Antonio  Ereditato, fizician la Universitatea din Berna, Elveţia, implicat în experimentul cunoscut drept OPERA. Oameniide ştiinţă americani şi japonezi au fost rugaţi să verifice rezultatele înainte de a fi confirmate ca o descoperire.Rezultatul va forţa o regândire fundamentală a legilor fizicii.

Anunţul a fost primit cu scepticism de ceilalţi oameni de ştiinţă care spun că probabil este vorba de o greşeală în calcule sau în măsurători.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-10-14Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image