2017-01-19 09:06

POLITICA


Marea Britanie curtează fără nici o jenă Rusia

 |  21:00
Marea Britanie curtează fără nici o jenă Rusia

Întâlnire de gradul zero la Moscova, după cinci ani. David Cameron, premierul britanic, a efectuat o vizită de stat în Rusia în încercarea de a detensiona relaţiile dintre cele două părţi, cu accent pe interesele comerciale comune. Chiar dacă premierul britanic s-a întâlnit mai întâi la Moscova cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, accentul principal al vizitei a fost pus pe întâlnirea cu omologul său, premierul Vladimir Putin, considerat cel mai puternic om din Rusia şi care ar putea ajunge din nou la Kremlin după alegerile de anul viitor.

În contextul crizei economice actuale, guvernul britanic s-a concentrat în timpul vizitei pe interesele comerciale şi mai puţin pe divergenţele diplomatice. Cameron a fost însoţit de o delegaţie de oameni de afaceri din 24 de companii importante, cum ar fi Royal Dutch Shell, BP, Rolls-Royce şi British Airways. Londra a avut în vedere încheierea de acorduri noi în valoare de 215 milioane de lire, care vor duce la crearea a aproape 500 de locuri de muncă în Marea Britanie. Există, de asemenea, speranţa că un acord cu gigantul din domeniul nuclear Rosatom va ajuta companiile britanice să câştige contracte, pe măsură ce Moscova îşi extinde industria nucleară. Cameron a negat că Marea Britanie ar fi sacrificat dosarul Litvinenko în beneficiul relaţiilor comerciale cu Rusia. În fapt, era de aşteptat ca partea britanică să nu obţină nimic de la ruşi în cazul fostului ofiţer KGB, suspect de asasinat. Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a spus clar că în Constituţia Rusiei există un articol ce interzice extrădarea cetăţenilor ruşi altor state.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au prăbuşit în urmă cu cinci ani, după asasinarea la Londra a fostului ofiţer KGB, Alexander Litvinenko, în condiţiile în care serviciile de securitate britanice au acuzat în repetate rânduri că otrăvirea cu poloniu a fost efectuată la ordinul statului rus. Autorităţile britanice au cerut Moscovei extrădarea în acest caz a lui Andrei Lugovoi, fost ofiţer KGB, suspectul de serviciu. Moscova a refuzat să-l extrădeze, fapt ce a determinat o ruptură diplomatică între cele două părţi. Incidentul a făcut ca Putin să nu mai aibă discuţii cu nici un înalt oficial britanic în ultimii patru ani.

Cameron, un bun agent KGB

Cameron, care ar fi fost abordat de serviciile secrete sovietice în 1985, ar fi putut ajunge “un bun agent KGB”, a glumit preşedintele rus. “Sunt sigur că David ar fi fost un foarte bun agent KGB, dar, în acest caz, el nu ar fi ajuns niciodată premier britanic”, a spus Medvedev. ”Să sperăm că nu”, a replicat scurt şeful guvernului britanic, provocând râsul jurnaliştilor.

 

 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-06-09Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image