2017-01-17 11:11

POLITICA


Marea Britanie desfiinţează pensionarea obligatorie la 65 de ani. Oamenii de afaceri sunt anti

 |  17:39
Marea Britanie desfiinţează pensionarea obligatorie la 65 de ani. Oamenii de afaceri sunt anti

Guvernulbritanic a confirmat apropiata suprimarea pensionării din oficiu, stabilită în prezent la 65 de ani. Astfel, vârsta depensionare va fi eliminată gradat, începând din aprilie, şi anagajatorii nu vormai avea dreptul să constrângă un salariat care a împlinit 65 de ani să sepensioneze dacă acesta vrea să mai lucreze şi după acestă vârstă.

"Vârstade pensionare trebuind să fie o alegere şi nu o obligaţie", a declaratsecretarul de stat al relaţiilor profesionale, Edward Davey. "Oameniimerită libertatea de a munci cât timp vor şi cât timp sunt capabili s-ofacă", a spus el, subliniind că "angajaţii mai vârstnici pot juca unrol foarte important la locul lor de muncă, iar noi îi punem capăt prin aceastăformă învechită de discriminare din cauza vârstei". Guvernul a motivat decizia şi prin nivelul tot mai ridicat al speranţei deviaţă în Marea Britanie – 90 de ani la femeie şi 89 la bărbaţi. Măsură faceparte dintr-o reformă a sistemului de pensionări anunţată ca"radicală" de noul guvern britanic constituit după alegerilelegislative din mai 2010 şi care a stârnit proteste în rândul populaţiei. Eaurmăreşte să accelereze programul pus la punct de precedentul guvern laburistde a majora vârsta legală de pensionare. Guvernul premierului conservator DavidCameron anunţase în octombrie că vârsta legală de pensionare va deveni 66 deani în 2020 pentru bărbaţi şi femei, faţă de 65 de ani în prezent la bărbaţi şi60 de ani pentru femei.

Oameniide afaceri contestă această decizie şi acuză politicul că subminează stimulareade noi afaceri şi crearea de locuri de muncă. Patronii se vor confrunta cu totmai multe procese de discriminare în legătură cu vârsta. Nu mulţi sunt cei carepreconizează că patronii se vor grăbi să scoată la pensie orice angajat care seapropie de 65 de ani pentru a evitapericolul de litigiuatunci când angajaţii vor putea solicitapensionarea mai târziu, potrivit noilor decizii aleGuvernului. Deja a fost înregistrată o creştere.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-02-24Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image