2017-01-20 20:11

POLITICA


“Marea transformare” mondială se tranşează la Davos

 |  21:00
“Marea transformare” mondială se tranşează la Davos

În jur de 2.600 de personalităţi din mediul politic (inclusiv 40 de şefi de stat şi de guvern), dar şi de afaceri participă în staţiunea elveţiană Davos la Forumul Economic Mondial în perioada 25-29 ianuarie. După un an de tensiuni sociale, elitele adunate la Davos vor încerca să găsească urgent modalităţi de a reforma un sistem capitalist, care a fost descris ca fiind "depăşit şi aproape de prăbuşire”. Arhitecţii evenimentului spun că atmosfera globală actuală de nelinişte va da o semnificaţie şi mai mare discuţiilor.

În timp ce intrarea este gratuită pentru şefii de stat, societatea civilă sau organizaţiile internaţionale, pentru ceilalţi preţul de intrare începe de la 20 de mii de dolari, plus alte costuri speciale. Pentru a putea participa ca observator la întâlniri „private” anunţate, ai nevoie de 156.000 de dolari. Dacă vrei o invitaţie „plus unu”, atunci  suma ajunge la 301.000 dolari. Dar  intrarea la evenimentele „închise” este asigurată, în primul rând, de puterea şi influenţa participantului. „Legitimaţia albă" este singurul mijloc de admitere în cercurile cele mai exclusiviste. În general, partenerii strategici (sponsorii) primesc astfel de invitaţii, pe care le pot acorda mai departe altor  invitaţi din cele mai exclusiviste cluburi. Anul acesta, discuţiile vor fi deschise de Angela Merkel, cancelarul Germaniei şi cea mai puternică femeie din lume.

Noi modele

Tema din acest an este „Marea transformare: elaborarea de noi modele”. Klaus Schwab, economistul german care a fondat Forumul Economic Mondial (WEF) în 1971, spune că noi modele de luare a deciziilor, de evaluare a creşterii economice sunt necesare, pentru că realităţile la nivel mondial s-au schimbat. Dar fondatorul WEF nu a precizat care ar fi acestea. Având în vedere creşterea şomajului în rândul tinerilor - de exemplu, în Spania rata şomajului se ridică la aproximativ 45% -, un nou model pentru crearea de locuri de muncă este prioritar. "Pentru prima dată în generaţii, mulţi oameni nu mai cred că fiii lor se vor bucura când vor creşte de un standard de viaţă mai ridicat decât al lor", a declarat Lee Howell, director în cadrul WEF.  Schwab susţine într-un document că una dintre cheile pentru a evita catastrofa este "de a oferi tinerilor condiţii de a crea locuri de muncă, pentru a trece de la conceptul de şomaj la conceptul de micro-antreprenoriat".

Delegaţii se vor întâlni în contextul crizei datoriilor din zona euro. Dar, înainte de summitului UE, care urmează imediat după Davos, pe 30 ianuarie, situaţia rămâne sumbră. Acţiunea reală se va desfăşura în spatele scenei, la cocteiluri exclusiviste.

Depresiunea din anii ’30

Economia mondială se îndreaptă către un colaps precum cel prin care a trecut în timpul Marii Depresiuni din anii '30-'40, dacă Europa nu acţionează rapid pentru a rezolva criza datoriilor de stat, a avertizat Christine Lagarde, directorul Fondului Monetar Internaţional la Berlin. 


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-05-21

TAGURI: Davos, WEF, Elveţia, criză, elite, politică, economie, Klaus Schwab, globalizareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image