2017-01-17 21:30

POLITICA


Marile bănci mondiale, acuzate că investesc miliarde în producerea bombelor cu fragmentare

 |  18:35
Marile bănci mondiale, acuzate că investesc miliarde în producerea bombelor cu fragmentare

Marile bănci din lume investesc miliarde de dolariîn producerea de bombe cu fragmentare, în ciuda existenţei unei interdicţieimondiale. Titanii finaciari americani JP Morgan Chase şiGoldman Sachs,Royal Bank of Scotland din Marea Britanie, Germany'sDeutsche Bank şi Changjiang Securities din China sunt doar câteva dintremarile organisme financiare din grupul ruşinii. Bombele cu fragmentare aruncăîn aer dispozitive explozibile mai mici, care se răspândesc pe o suprafaţăfoarte mare şi fac foarte multe victime, arată AFP.

166 de instituţiipublice şi private din 15 ţări au investit 39 de miliarde de dolari în ultimiitrei ani în producerea unui astfel de tip de bombe, deşi 39 dintre ele sunt dinnouă state care au semnat convenţia care interzice bombele cu fragmentare,potrivit raportului organizaţiilor non-guvernamentale din Olanda. Australia,Marea Britanie, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, ElveţiaşiOlanda nu au adoptat încă o legislaţie care să interzică investiţiile în astfelde arme. Belgia, Irlanda,Luxemburg şi Noua Zeelandă sunt singurele ţări din întreaga lume care auadoptat legislaţia de interzicere a unor astfel de investiţii, potrivitraportului elaborat de Netwerk Vlaanderen, care promovează investiţiileresponsabile, precum şi grupul de pace IKV Pax Christi. Un total de 26 deinstituţii financiare din statele membre UE investesc mai mult de 3 miliarde de dolari în producerea bombelor cufragmentare. Organizaţiile pentru pace au cerut ca toate ţărilelumii să adopte o legislaţie împotriva investirii în fabricarea armelor deacest tip. Raportul arată că forţele colonelului Gaddafi au folosit la Misrataîn luna aprilie bombe cu fragmentare, fabricate de către firma spaniolăInstalaza. Armele au fost produse şi vândute Libiei în 2007, înainte ca Spaniasă interzică bombele cu fragmentare, firma Instalaza fiind finanţată de cătreDeutsche Bank, Barclay şiopt bănci spaniole.

Până în prezent, 108 state au semnat Convenţia împotriva bombelorcu fragmentare, care a intrat în vigoare în luna august a anului 2010 şi careinterzice folosirea, stocarea, producţia şi transferul bombelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image