2019-02-23 04:54


Mărirea şi decăderea preşedinţilor de partid. Emil Boc, ultimul supravieţuitor

 |  13:55
Mărirea şi decăderea preşedinţilor de partid. Emil Boc, ultimul supravieţuitor

Dela ultimele alegeri parlamentare, noiembrie 2008, premierul Emil Boc estesingurul preşedinte de partid care mai are şanse să îşi păstreze funcţia. ÎnKiseleff, Mircea Geoană a fost schimbat, la fel Călin Popescu Tăriceanu întabăra liberalilor. Daniela Popa, fost preşedinte al PC, a renunţat lapolitică, în timp ce longevivul Marko Bela a anunţat că nu doreşte să candidezepentru un nou mandat în fruntea UDMR.

EmilBoc a preluat şefia PD în vara lui 2005, fiind favoritul preşedintelui TraianBăsescu. Actualul premier a candidat cu o moţiune socialistă, iarcontracandidatul său, Sorin Frunzăverde, cu o moţiune populară. Cu toateacestea, partidul şi-a schimbat ulterior ideologia, trecând din familiasocialistă în cea populară, de la stânga la dreapta eşichierului politic. În2007 a apărut PDL, după ce s-a realizat fuziunea prin absorbţie între PD şipartidul lui Theodor Stolojan, PLD - grupare desprinsă din PNL. După alegerileparlamentare din 2008, PDL a câştigat cele mai multe mandate, iar Emil Boc afost desemnat să formeze Guvernul. Premierul Boc a rezistat în 2010 la patrumoţiuni de cenzură, iar în 2009 a reuşit să se menţină în fruntea Executivului,deşi Opoziţia a avut succes cu o moţiune de cenzură. Mărirea lui Emil Boc înfruntea partidului şi la guvernare s-a datorat într-o foarte mare măsurăpreşedintelui Traian Băsescu. Şi decăderea se leagă tot de numele acestuia,deoarece preşedintele a fost cel care a impus măsuri de austeritate foartedure, ce au căzut la o prăbuşire în sondaje a politicianului Emil Boc.Premierul nu a anunţat până în acest moment dacă va mai candida pentru un noumandat în fruntea PDL, dar colegii de partid nu îi dau foarte multe şanse.Bătălia de la Congres se anunţă a fi dată între grupările Blaga şi Udrea. Cutoate acestea, Emil Boc nu este scos definitiv din lupta pentru şefiapartidului.

Primul decapitat

Fostulpremier Călin Popescu Tăriceanu a fost primul preşedinte de partid care aplătit pentru rezultatul obţinut la alegerile parlamentare din 2008. Deşi a condus partidul timp de patru ani, pentrucă nu a reuşit să-l aducă la guvernare, liberalii au decis, în cadrulCongresului din 2009, să-l schimbe cu Crin Antonescu. Ocupant al locului treiîn competiţia prezidenţială, noul preşedinte al PNL a reuşit să ridice partidulîn sondaje. Cu toate acestea, stilul său autoritar de conducere a partidului a nemulţumit mulţi lideri din vecheagardă, care discută posibilitatea înlocuirii lui Antonescu din fruntea PNL.

Pe Geoană l-a bătutvântul

Drumullui Mircea Geoană în PSD începe şi se termină cu Ion Iliescu. Partidul l-acâştigat în 2005, învingându-l pe fostul preşedinte în competiţia internă.Chiar dacă nu a reuşit să impună un premier de la PSD după alegerileparlamentare din 2008, Mircea Geoană a fost cruţat într-o primă fază. Eşecul dela alegerile prezidenţiale din 2009 i-a fost fatal însă. În Congresul dinfebruarie 2010, Geoană a pierdut bătălia internă în faţa lui Victor Ponta. Unmoment decisiv în deznodământ l-a avut Ion Iliescu, acesta opunându-se până înultima clipă alegerii preşedintelui PSD împreună cu o listă de vicepreşedinţi.Alegerea nominală a fiecărui membru al conducerii i-a fost fatală lui MirceaGeoană.

Daniela Popa s-aasigurat

Impusăîn fruntea PC de Dan Voiculescu, Daniela Popa, singurul preşedinte-femeie, nu areuşit să se impună. Contestată puternic din interior, ea a ales să renunţe lapolitică. La începutul acestui an, Popa a fost numită membru în consiliulComisiei de Supraveghere a Asigurărilor. În fruntea PC, Dan Voiculescu l-a“ales” pe Daniel Constantin.

Marko Bela se retrage

Dupăce preşedintele Marko Bela a anunţat că nu doreşte să aibă un nou mandat înfruntea UDMR, consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs şi ministrulKelemen Hunor au declarat că vor să candideze pentru şefia acestei formaţiunipolitice. Senatorul Gyorgy Frunda pare interesat de preşedinţia UDMR, precizândcă se va decide la începutul anului viitor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638952-07-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


DEIMOS
28 Dec 2010

Ia vedeti unde s-au nascut guvernantii nostrii : basescu-Basarabi, boc- Rachitele, igas- Com. Cristian, ialomitianu- Com Bran, gabriel oprea- Fundulea, tabara- Salciua, jud Alba, botis- Lupeni, videanu-Crevenicu, Teleorman, valerian vreme-dorohoi, udrea-langa Buzau (Plescoi ...parca..).... ce pretentii se poate avea de la o gloata nascuta la tara.si dornica de parvenire...unde cuvantul de ordine era ....``CUM FURAM DE LA C.A.P.`` si in loc de joaca in parc erau trimisi cu vaca pe izlaz !!!!!! Nici macar unul din Bucuresti, Timisoara, Iasi, Cluj, Constanta, Craiova, Oradea....etc, etc, orase ce gazduiesc cultura la toate nivelurile. A avea capacitatea de a te catzara la putere, cum era si pe vremea comunistilor, nu inseamna ca esti destept sau cult, sau ai puterea de analiza si sinteza pentru a conduce o tara..Acum 20 de ani se striga `` Cine a stat 5 ani la rusi nu poate gandi ca Bush``-varianta actuala : ``Cine s-a nascut la sat e cu mintea in ca...at!!!``. ASTA S-A VOTAT, ASTA AVEM !!!!!!!!
Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...