2019-02-22 06:46


Meciul China – SUA. Sistemul monetar internaţional este un produs al trecutului

 |  18:21
Meciul China – SUA. Sistemul monetar internaţional este un produs al trecutului

China nu renunţă laplanul de regândire a sistemului financiar, având susţinerea mai multor stateEuropene şi din America Latină. Preşedintele chinez Hu Jintao a catalogat organizarea actuală a sistemului monetarinternaţional dominat de dolarul SUA drept un "produs al trecutului", înrăspunsuri scrise la întrebări publicate în presa americană, înainte de vizita de stat pe care liderul chinez o efectueazăla Washington, în această săptămână. Comentariile sale reflectă continuareatensiunilor asupra problemei valutei între cele două puteri.

"Sistemul monetar internaţional actual este un produs al trecutului",scrie Hu în aceste răspunsuri publicate de The Wall Street Journal şi TheWashington Post, menţionând de asemenea că este nevoie de mult timp până camoneda chineză, yuanul, să devină o monedă de rezervă internaţională, alăturide dolar, euro, yen sau lira sterlină, dar că procesul este inerent. Hu considerăcă "China a avut o contribuţie semnificativă în economia mondială în ceeace priveşte producţia şi schimburile comerciale totale" şi că yuanul"a jucat un rol în dezvoltarea economică a lumii". "Dar procesul ce trebuie să contribuie pentru a face din yuan o monedă derezervă va fi suficient de lung", adaugă el. Uniieconomişti sugerează că strategia Chinei de creştere - cu accent pe exporturileşi investiţiile de stat - ar fiincompatibile cu ambiţiile legate de monedă ale liderului chinez. În scopul de a elimina dolarul camonedă de rezervă globală, băncile centrale şi internaţionale, investitorii artrebui să fie în măsură să pună mâna pe sume imense de valută.

Referindu-sela rolul dominant al dolarului pe piaţa valutară după sfârşitul celui de-alDoilea Război Mondial, Hu a criticat implicit politica băncii centraleamericane /Fed/, care a decis în noiembrie să creeze din nou mai multe sute demiliarde de dolari pentru a sprijini avântul economic în Statele Unite. "Politicamonetară a Statelor Unite are efecte importante asupra lichidităţilor şi asuprafluxurilor de capital la nivel mondial. Prin urmare, lichiditatea dolaruluiamerican ar trebui să fie menţinută la un nivel stabil şi rezonabil", adeclarat preşedintele chinez. Fed a fost puternic criticată de mai multe ţări emergente şi europene, care auacuzat-o de încercare de a reduce valoarea dolarului pentru promovareaexporturilor americane şi a provoca fluxuri de capital masive şidestabilizatoare spre ţări cu creştere rapidă.

Larândul său, Beijingul a fostsub presiune după ce SUA a acuzat China de manipulare valutară pentru a ajuta stimularea exporturilor chinezeşti. În noaptea de duminică, trei senatori democraţi au anunţatcă vor introduce un nou proiect de lege pentru a creşte sancţiunile SUA asupra"manipulatorilor de monedă". Cu toate acestea, mutarea este puţinprobabil să primească sprijin de la republicanii seniori - care au preluatrecent controlul asupra Camerei Reprezentanţilor. Noul speaker House, John Boehner, a votat împotriva unui altproiect de lege care ar fi ajutat companiile americane, dar nu a reuşit sătreacă de Congres.

La sfârşitul anului trecut,la St. Petersburg, China şi Rusia au decis să renunţe la dolarul american şi sărecurgă la folosirea monedei proprii în comerţul bilateral, marşând pe ideea că hotărârea nu vizează oprovocare dolar, ci doar o modalitate de a proteja economiile lor interne.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-30

Mai multe imagini:
Meciul China – SUA. Sistemul monetar internaţional este un produs al trecutului
zoom
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...