2017-01-23 10:36


Medvedev îi lasă cale liberă lui Putin? Decizia prezidenţiabilului rus pentru 2012 se află la actualul premier

 |  18:12
Medvedev îi lasă cale liberă lui Putin? Decizia prezidenţiabilului rus pentru 2012 se află la actualul premier
Dmitri Medvedev ar vrea un al doileamandat la preşedinţia Rusiei, dar nu şi în cazul în care Vladimir Putin decide sărevină la Kremlin. Preşedintele rus a respins posibilitatea ca el şi premierul - „colegul şi vechiul meu prieten”- săcandideze unul împotriva celuilalt la alegerile din 2012, deoarece amândoireprezintă, într-o mare măsură, una şi aceeaşi forţă politică. Interviul pentruFinancial Times şi discursul său de pe Forumul Economic de la St. Petersburg aufost percepute de către mass-media ca un pas înapoi făcut de Medvedev.

Potrivit Constituţiei ruse, Putin, care a servit douămandate consecutive ca preşedinte în 2000-2008, va deveni eligibil pentru unnou mandat în 2012. Speculaţiile privind cine va fi candidatul Rusiei Unite întimpul campaniei electorale - Medvedev sau Putin - se află pe buzele tuturor,atât în Rusia, cât şi în străinătate. De altfel, la forumul de la St.Petersburg, principala preocupare a investitorilor a fost cine va preluaconducerea în 2012. În 2008, Medvedev s-a confruntat cuacuzaţii că el ar fi servil lui Putin şi că va fi eliminat atunci când predecesorulsău, prim-ministru acum, va fi capabil să se întoarcă.

În interviul pentruFinancial Times, Medvedev a spus că el şi Putin vor decide împreună cine vacandida. Preşedintele a respins speculaţiile potrivit cărora amândoi ar trebuisă candideze la alegerile de anul viitor, afirmând că acest lucru „este greu deimaginat”. Zvonurile au luat amploare după ce a părut că se distanţează dePutin, subliniind nevoia de schimbare şi avertizând împotriva puterii unuisingur om. Acest fapt a determinat pe unii analişti să creadă că cei doi arputea abandona tandemul şi că vor merge la alegeri unul împotriva celuilalt.Dar Medvedev pare, cel puţin pe moment, că se retrage în spatele scenei. „Competiţia între noi ar putea fi în detrimentul sarcinilor şi scopurilornoastre”, a afirmat el. Preşedintele rus ainsistat că, în pofida semnelor recente de dezacorduri, „a spune că există oprăpastie care se cască” între el şi premier „este absolut inadecvat”. El a spus că va anunţa în curând dacă va candida pentru un aldoilea mandat. „Cred că orice lider care ocupă un post de preşedinte ar dori sămai candideze. Dar este o altă problemă dacă el va lua această decizie sau nu”.Mulţi analişti de la Kremlin spun că la această dilemă poaterăspunde numai Putin, care este, în continuare, cel mai puternic om din Rusia.Coaliţia lui Putin se va reuni pentru o convenţie, înseptembrie, când, probabil, numele candidatului va putea fi dezvăluit. Cuopoziţia în mod constant marginalizată, oricare dintre cei doi va candida vacâştiga.

Pe de altă parte, preşedintele rus a sugerat că, în cazulîn care va câştiga un al doilea mandat, va introduce un sistem politic maicompetitiv, esenţial pentru realizarea viziunii sale privind modernizareaRusiei. „Competiţia politică este necesară pentru dezvoltarea economiei”, adeclarat el. Într-una dintre cele mai liberale declaraţii ale sale, la St.Petersburg, Medvedev a declarat că unele dintre măsurile implementate de Putin,mentorul şi predecesorul său la preşedinţiei, ar trebui eliminate. El a sugeratcă alegerea guvernatorilor, suprimată de Putin, ar putea fi restabilită.Preşedintele rus a prezentat la Forumul economic un program de dezvoltare aţării pentru următorii ani, doar că a rămas neclar cine îl va aplica. Experţiisusţin că discursul lui Medvedev a fost unul de adio pentru că, prima dată dela organizarea forumului, preşedintele nu doar că a deschis evenimentul, darl-a şi închis, prezentându-şi bilanţul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-03-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image