2017-01-23 02:32


Mercenari străini în Orientul Mijlociu. Occidentul a pus o cărămidă la crearea mercenarilor de tip nou

 |  19:13
Mercenari străini în Orientul Mijlociu. Occidentul a pus o cărămidă la crearea mercenarilor de tip nou
În timp ce protestele din Bahrain şi Libia au avut loc în contexte diferite- şi probabil vor produce rezultate foarte diferite -, ambele au fost marcatede reprimări rapide. Şi, în ambele cazuri, rapoartele sugerează că regimurileau desfăşurat luptători străini şi mercenari împotriva propriilor cetăţeni,potrivit Time Magazine.

Informaţiile arată că liderul libian Muammar Gaddafi foloseşte mercenari străini francofoni dinAfrica (Guineea şi Nigeria), ce nu vorbesc araba, ca armată privată pentru a-iapăra regimul şi pentru a reprima manifestaţiile, recrutaţide către unul dintre fiii săi. Libienii sunt terorizaţi de violenţa acestora şiidignaţi de faptul că sunt plătiţi din banii lor, împotriva lor. În timp ceviolenţa pare să fi împins Libia la un punct critic, protestele din Bahrain au slăbit după o săptămână deconfruntări sângeroase între manifestanţi şi forţele de securitate ale ţării.Un segment important al personalului de securitate al statului Bahrain îlreprezintă suniţi aduşi din ţări precum Siria, Irak, Iordania şi Pakistan săîntărească autoritatea dinastiei de guvernământ. Este o politică simbolică adiscriminării instituţionale pe scară largă în Bahrain şi a jucat un rol-cheieîn ciocnirile de la începutul acestei luni, când forţele de securitate au dispersatviolent mulţimile.

Mercenarii – o existenţăde secole

Indignarea populară privind utilizarea acestor soldaţistrăini în reprimări nu este surprinzătoare, dar nu este o practică nouă. Cumulte secole în urmă, cele mai multe armate aveau regimente întregi de soldaţimercenari care se puneau în slujba celor mai buni ofertanţi. Războinicii dinexterior au fost folosiţi de către monarhi pentru a ţine sub control populaţiaşi rivalităţile dintre nobilii locali. Otomanii au avut ienicerii - tinericreştini din Caucaz şi Balcani, convertiţi la islam şi educaţi de la o vârstăfragedă să fie trupele de elită de uz casnic al sultanului, formând adesea oclasă politică puternică. În ţările arabe, războinicii sclavi din Africa spreAsia Centrală au devenit o forţă în Orientul Mijlociu, din Egipt spre Siria,timp de aproximativ 300 de ani, respingând invaziile cruciaţilor europeni,precum şi pe cele ale hoardelor de mongoli. Trupa cea mai faimoasă de luptătoristrăini în Orientul Mijlociu a fost Legiunea străină franceză, formată însecolul 19 să fie în avangarda aventurilor imperiale ale Franţei de peste mări.Mulţi legionari aveau dosare penale şi o reputaţie de temut pentru violenţe.Între timp, statele bogate în petrol din Golf au folositfoşti soldaţi britanici să ajute la apărarea regatelor lor, adesea cu sprijinultacit al Londrei, dacă nu acordul direct. Aceşti mercenari au jucat un rolvital în înfiinţarea grupurilor represive de securitate care există acum. Celmai cunoscut dintre aceşti funcţionari angajat a fost Ian Henderson, un fostofiţer colonial care a devenit şef al poliţiei secrete din Bahrain timp depeste trei decenii, până la pensionarea sa în 1998. Potrivit The Guardian,succesorul lui Henderson este un iordanian. În Libia, mulţi dintre ofiţeriicare au înlăturat monarhia ţării, sprijinită de Occident, în 1952, au fostinstruiţi în primele şcoli înfiinţate de către britanici. Chiar ambiţiosulofiţer, viitor lider al Libiei, Muammar Gaddafi, şi-a terminat educaţiamilitară în Marea Britanie.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-08

Mai multe imagini:
Mercenari străini în Orientul Mijlociu. Occidentul a pus o cărămidă la crearea mercenarilor de tip nou
zoom
Mercenari străini în Orientul Mijlociu. Occidentul a pus o cărămidă la crearea mercenarilor de tip nou
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image