2017-01-16 20:23

POLITICA


Mercenarii din Libia au imunitate în cazul urmăririi penale pentru crime de război

 |  18:15
Mercenarii din Libia au imunitate în cazul  urmăririi penale pentru crime de război
Mercenarii din Africa angajaţi de regimul Gaddafi pentru a ucideprotestatarii libieni ar avea imunitate în cazul urmăririi penale pentru crime de război, potrivitunei clauze adoptate de ONU, la solicitarea SUA.

Consiliul de SecuritateONU a convenit sâmbătă îngheţarea activelor internaţionale aparţinând familieiGaddafi şi ale anturajului său, embargo de călătorie şi blocarea vânzărilor dearme către Tripoli. De asemenea, Consiliul a cerut Curţii Penale Internaţionale(CPI) investigarea uciderii demonstranţilor. Această anchetă ar putea duce la miniştri şifuncţionari superiori din Libia ce ar putea fi puşi sub acuzare pentru a fijudecaţi de crime împotriva umanităţii, la Haga. Dar multe dintre atacuri aufost, de fapt, efectuate de către mercenari străini angajaţi de colonelulGaddafi. SUA au insistat ca rezoluţia ONU să fie redactată astfel încât nimenidintr-o ţară din afară, care nu este membru al CPI, să nu poată fi judecatpentru acţiunile lor în Libia. Aceasta înseamnă cămercenarii din state precum Algeria, Etiopia şi Tunisia - care au fost indicatede către diplomaţi rebeli libieni la ONU ca fiind printre ţările implicate - arscăpa urmăririi penale, chiar dacă aceştia au fost capturaţi, deoarece ţărilelor nu sunt membre ale instanţei de judecată. Mişcarea a fost privită ca oîncercare de a preveni un precedent care-i vizează pe americanii urmăriţi deCPI pentru presupuse crime în alte conflicte. În 2002, americanii s-au retrasdin CPI şi au declarat că aceasta nu poate avea putere asupra Washingtonului.Punctul-cheie al rezoluţiei specifică faptul că oricinedintr-o ţară non-ICC care se presupune că a comis crime în Libia ar putea"fi supus jurisdicţiei exclusive" din propria ţară. Gerard Araud,ambasadorul ONU francez, a descris paragraful ca "o linie roşie pentruStatele Unite", în sensul că diplomaţii americani au primit ordine de laWashington pentru a impune paragraful. Carne Ross, un fost diplomat britanic laONU, a declarat că a fost nevoie de acest mecanism pentru a permite libienilorsă informeze CPI despre cei ce ar trebui să fie acuzaţi de crime împotrivacompatrioţilor lor, în condiţiile în care nimeni din afara Libiei nu deţine informaţiidespre cei implicaţi în crimele împotriva protestatarilor. Astfel, libienii aravea un canal prin care pot nominaliza oameni pentru sancţiuni. CPI a dat startulcercetărilor

Curtea Penală Internaţională de la Haga a declarat că aluat contact cu ofiţeri ai armatei libiene ca o primă încercare de a aduna informaţiiprivind decesele civile şi a promis că cei ce au comis crime nu vor aveaimunitate, cu referire la liderii libieni. "Lideri implicaţi în comiterea de crime nu vor aveaimunitate", a spus procurorul-şef Luis Moreno-Ocampo. Acesta a anunţat că încâteva zile vrea deschiderea unei anchete oficiale împotriva celor responsabilişi o echipă specializată în colectarea de informaţii şi-a început demersurile.Este pentru a doua oară când Consiliul de Securitate ONU acerut tribunalului permanent pentrucrime de război să intrevină într-un conflict. Prima dată a fost vorba deuciderile în masă de la Darfur, învestul Sudanului, în 2005. Investigaţia a condus la un actde acuzare pentru genocid împotriva preşedintelui Omar al-Bashir. Liderul sudaneza respins acuzaţiile şi a refuzat să se predea instanţei de judecată.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-10-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image