2018-12-15 20:43


Merkel: „Francezii nu cedează niciodată”

 |  16:22
Merkel: „Francezii nu cedează niciodată”

Europa a fost aruncată în incertitudine după eşecul discuţiilor dintre Franţa şi Germania. Nerezolvarea diferenţelor profunde între cele două părţi a forţat amânarea unui nou plan pentru salvarea monedei unice. Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel au anunţat că la summitul european de la sfârşitul acestei săptămâni nu va fi prezentat un acord şi că s-a decis organizarea unui al doilea summit în data de 26 octombrie. Preşedintele francez şi cancelarul german se vor întâlni sâmbătă seara, la Bruxelles, înainte de summitului Consiliului European din zona euro. Cei doi au cerut ca discuţiile de duminică să înceapă cu creditorii privaţi „pentru a ajunge la un acord care va consolida sustenabilitatea datoriei greceşti”, astfel încât pierderile să fie suportate în mod voluntar de către deţinătorii de obligaţiuni.

„Francezii nu cedează nici o iotă” în negocierile pentru rezolvarea crizei datoriei zonei euro, s-a plâns cancelarul german Angela Merkel, potrivit cotidianului german „Bild”. Cancelarul ar fi făcut aceste declaraţii joi într-un cerc restrâns. Friede Springer, care conduce grupul Springer, editor al ziarului, este o prietenă a lui Merkel. Germania şi Franţa, finanţatorii programelor anticriză din zona euro, nu se înţeleg în privinţa resurselor EFSF. Franţa vrea transformarea fondului într-o bancă şi creşterea resurselor acesteia prin finanţare de la Banca Centrală Europeană, propunere respinsă de Germania.

Oficiali de rang înalt din zona euro recunosc că cea mai mare problemă rămâne legată de cum şi la cât se va ridica capacitatea EFSF de creditare de la actualul plafon de 400 de miliarde. Pe de altă parte, liderii Germaniei au de luptat şi cu o rebeliune din partea politicienilor, care alcătuiesc coaliţia lui Merkel. Ei au cerut detalii cu privire la planurile EFSF sau vor retrage mandatul cancelarului de a negocia.

Europenii au în vedere un plan în trei timpi: restructurarea datoriei elene, recapitalizarea băncilor europene pentru a-i face faţă, întărirea Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF).


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639262-11-21

TAGURI: Nicolas Sarkozy, Angela Merkel
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...