2019-01-17 20:15


“Mihaela, dragostea mea”, la Chişinău. Vasile Dâncu a câştigat alegerile din Moldova cu o marjă de eroare de 15%

 |  19:52
“Mihaela, dragostea mea”, la Chişinău. Vasile Dâncu a câştigat alegerile din Moldova cu o marjă de eroare de 15%
Exit-pollurileau dat chix duminică în Republica Moldova, oferind partidele prooccidentaledrept câştigătoare ale alegerilor parlamentare. Rezultatele oficiale de luni auspulberat informaţiile furnizate de sondaje, comuniştii fiind în realitate ceicare au obţinut cele mai multe mandate. Dintre cele două sondaje comandate, celmai departe de rezultatul oficial a fost cel realizat de IRES, institutulcondus de Vasile Dâncu. Exit-pollul IRES a oferit greşit nu doar partidulcâştigător, ci şi diferenţe de peste 15 procente faţă de rezultatele oficialeînregistrate după numărarea voturilor.

Casa de sondaje a luiVasile Dâncu nu a reuşit să prevadă corect câştigătorii alegerilor parlamentaredin Republica Moldova. Cu toate că la prezidenţialele din 2009 de la noi, ceide la IRES au dat rezultatele cele mai aproape de adevăr, de data aceasta, sondajulfăcut la ieşirea de la urne de institut a fost foarte departe de adevăr. Dâncua dat câştigător Partidul Liberal Democrat cu 34,6%, iar Partidul Comunist afost creditat cu 25,7%. Rezultatele după numărarea voturilor au răsturnat însăsituaţia descrisă de IRES. Votul de la urne a fost de 40,5% pentru comunişti şide 28,7% pentru liberal-democraţi. Greşeală mare a sociologului: câştigătorfals şi diferenţe de estimare de 15% mult peste marja de eroare admisă la unsondaj.

Potrivit exit-pollului IRES, duminică la ora 19.00, cu două ore înaintede închiderea urnelor, Partidul Liberal Democrat Moldovean (PLDM) seclasa pe primul loc, obţinând 34,4% din voturi. Pe locul al doilea se plasaPartidul Comuniştilor (PCRM), cu 25,7%, urmat dePartidul Liberal (PL), cu 15,7%, Partidul Democrat (PDM), cu 15,1% şiAlianţa Moldova Noastră (AMN), cu 3,1% din voturi, marja de eroare declaratăfiind +/- 2%. Datele IRES au fost contrazise de rezultatele parţiale finaleprezentate ieri de autoritatea electorală din statul vecin. Partidul Comuniştilora câştigat alegerile din Republica Moldova, cu aproape 40%, faţă de numai 28%cât a obţinut PLDM. Eroare s-a obţinut şi în cazul celorlalte partide. Conformdatelor oficiale, PDM a primit 13,2% din voturi, PL - 8,9%, iar AMN - 2,1%.

Dâncu:“Comuniştii ne-au declarat agenţi de influenţă”

Vasile Dâncu puneeşecul rezultatului greşit pe teama votanţilor comuniştilor de a declaraadevărul operatorilor IRES. Sociologul a declarat pentru “Puterea” că îşi asumăeşecul rezultatelor greşite ale exit-pollului. El spune că cercetarea a fostfăcută ca la carte, dar că a estimat greşit marja de eroare pe care o poţiobţine în Republica Moldova, o societate despre care consideră că nu s-aeliberat de comunism.

„În societateamoldovenească s-a creat un puternic curent prooccidental în ultima vreme, însă oamneniinu s-au desprins încă de comunism, de teamă. În ultima vreme, noi, IRES şiPublika TV, pentru care am făcut sondajul, am fost intoxicaţi de mesajelecomuniştilor cum că am fi agenţi de influenţă ai României. Aceste două cauze,trendul prooccidental şi intoxicarea noastră au făcut ca votanţii comuniştilor,atunci când s-au aflat faţă în faţă cu operatorii exit-pollului, să declarealtceva sau să fi înregistrat non-răspunsuri”, a declarat Dâncu pentru “Puterea”.„Din punct de vedere tehnic, nu am ce să îmireproşez. Metodologia, eşantionarea, reprezentativitatea, totul a fost aplicatca la carte. Însă nu am anticipat corect marja de eroare pe care o poţi obţineîntr-o societate neeliberată încă de comunism, în care oamenii încă au frică săvorbească”, afirmă Dâncu. „În peste15 ani de când fac sondaje nu mi s-a mai întamplat aşa ceva, dar acum înţelegşi eu de ce nu se făceau exit-polluri în comunism. E o eroare pe care mi-o asum,nu am estimat corect forţa de mobilizare a comuniştilor. Sigur nu va aveaimpact pozitiv asupra imaginii IRES, dar sper eu că prin prestaţiile viitoarene vom redresa”, a mai declarat Vasile Dâncu pentru “Puterea”.

Şi concurenţa a greşit

Nu doarexit-pollul realizat de IRES a fost greşit, ci şi cel al concurenţei. Sondajulla urne realizat de Prime TV a oferit şi el rezultate incorecte, însă a reuşitsă anticipeze cu succes partidul câştigător al alegerilor. Datele oferite deexit-pollul Prime TV au fost următoarele: PCRM - 33,8%, PLDM - 32,2%, PD -14,1% şi PL - 10,2%.

Dâncu, singurul care l-a dat câştigător peBăsescu

InstitutulRomân pentru Evaluare şi Strategie (IRES) a fost singura casă de sondaje carel-a văzut învingător pe Traian Băsescu în turul 2 al alegerilor prezidenţialede anul trecut. Rezultatele publicate de IRES la ora 21.00 în seara de 6decembrie 2009 au fost de 50,4% din voturi pentru Băsescu şi de 49,6% pentruMircea Geoană. Anterior proiectului IRES, Vasile Dâncu a mai fost director alinstitutului de sondare Metro Media Transilvania.

“Votul de aur”. DrumulMoldovei spre Vest stă la mâna unui singur ales

Zi importantă ieri în R. Moldova. PartidulComuniştilor, Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberalsunt cele 4 formaţiuni politice care au acces în Legislativ, ca şi în 2009.

Principalelepartide au aşteptat cu sufletul la gură distribuţia mandatul decisiv. În urmacomunicării votului din străinătate, la orele prânzului, coaliţia PLDM, PDM, PLa însumat 60 de mandate, cu unul mai puţin decât era necesar pentru desemnareaşefului statului şi pentru a pune capăt crizei politice. PLDM are douămandate şi PL - unul. Balanţa va fi înclinată de cel de-al patrulea mandat,care va fi primit fie de PDM, în acest caz putând fi desemnat şi un preşedinte,fie de PCRM, iar în acest caz va fi stabilit doar Guvernul şi preşedinteleParlamentului.

Unnumăr record de alegători şi-au exprimat preferinţele în străinătate. Peste65.000 de cetăţeni moldoveni au votat, dintre care 919 pe coli format A4, dupăce patru secţii de votare, deschise la Moscova, Padova, Bologna şi Paris, aurămas fără buletine de vot înainte de încheierea scrutinului legislativanticipat. Conform datelor preliminare prezentate de Comisia ElectoralăCentrală, după numărarea voturilor, pentru PLDM au votat 31.975 de alegatoridin afara ţării, pentru PL - 16.299, pentru PDM - 5.693, iar pentru PCRM auvotat 4.351 de persoane. Cei mai mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova care seaflă în străinătate au votat în Italia (28.285 de cetăţeni) şi în România(9.724). În Rusia au votat 4.330 de alegători, în timp ce în Spania, StateleUnite, Grecia şi Franţa numărul votanţilor depăşeste 2.000 de persoane.

Conformdatelor date publicităţii de CEC, după procesarea a circa 95% din buletinele devot, Partidul Comuniştilor conducea în clasament cu 40,5%, PLDM - 28,4%; PDM -13%; PL - 9,3%. Exprimate în mandate de deputat, PCRM ar acumula 44 mandate,PLDM - 31 mandate; PDM - 15 mandate; PL - 11 mandate. În urma repartizăriivotului de peste hotare, PLDM va mai câştiga două mandate, PL - un mandat, iarPCRM şi PDM se luptă pentru al patrulea.

Înaceastă configuraţie, preşedintele ar putea fi ales doar în cazul unei alianţeîntre comunişti şi liberal-democraţii premierului Vlad Filat. Pentru alegereapreşedintelui este nevoie de o majoritate de 61 de voturi. În cazul unui noueşec al alegerii preşedintelui, după două încercări succesive în Parlament,noul legislativ va trebui din nou dizolvat şi vor fi convocate noi alegerilegislative anticipate.

LiderulPCRM, Vladimir Voronin, a declarat că este deschis spre negocieri cu altepartide pentru a crea o majoritate parlamentară, acceptând atât variantaPartidului Democrat, dar şi cea a Partidul Liberal Democrat. Liderulliberal-democrat, Vlad Filat, a spus că noua coaliţie va fi obligată săgăsească soluţia pentru alegerea preşedintelui, chiar dacă nu deţine mandatelenecesare, pentru a debloca criza politică. Mihai Ghimpu, preşedinte interimaral Republicii Moldova şi lider al Partidului Liberal, s-a arătat încrezător căsunt şanse mari să fie reconstituită Alianţa pentru Integrare Europeană şi aîndemnat partidele coaliţiei să înceapă negocierile.

Alegerileau îndeplinit majoritatea criteriilor

Alegerilelegislative desfăşurate duminică în Republica Moldova au îndeplinit majoritateacriteriilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) şi aleConsiliului Europei (CoE), potrivit observatorilor internaţionali. Observatoriiau notat că alegerile au fost administrate într-o manieră transparentă şiimparţială, iar votanţii au avut de ales dintr-un câmp divers de candidaţi.Ziua alegerilor a fost evaluată pozitiv, deşi s-au observat unele eroriprocedurale.

Drepturilecivile şi politice au fost respectate în timpul campaniei, iar presa a oferitalegătorilor informaţii variate. Amendamentele la codul electoral auîmbunătăţit în general cadrul electoral, însă introducerea unui nou sistem dealocare a mandatelor înainte de scrutin a fost problematică. Punctul slab arămas calitatea listelor de alegători care a dus la o încredere scăzută apublicului.

Rezultateleparţiale de la ora 19.00

După procesarea a 98% din numărul total deprocese-verbale, partidul comuniştilor lui Voronin (PCRM) se menţinea înfrunte, cu 39,6%, partidul lui Vlad Filat (PLDM) avea - 29,2%, PD - 12,8%,iar PL - 9,8%.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-05
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


ZIGZAG
30 Noi 2010

mai bine zis statia de intoxicare publika tv alias sorin vantu impreuna cu IRES si au facut datoria.
Random imageUltimele stiri

loading...