2017-01-24 13:13


UPDATE. Mihai Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat de Traian Băsescu

 |  19:34
UPDATE. Mihai Răzvan Ungureanu, noul premier desemnat de Traian Băsescu

UPDATE, ora 20.15. Mihai-Răzvan Ungureanu, directorul Serviciului de Informaţii Externe, este propunerea anunţată, luni seară, de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de prim-ministru.

“În principiu a fost agreată numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de prim-ministru desemnat. Dânsul va începe un efort de negociere cu coaliţia pentru stabilirea programului şi a cabinetului în cursul zilei de mâine”, a spus preşedintele Traian Băsescu, care a continuat: “Preşedintele nu poate da un mandat unui prim-ministru, dar poate spune ce gândeşte. Un nou guvern trebuie să marcheze un nou început aşezat pe succesele guvernului anterior, legate de stabilizarea macroeconomica. Vom avea cifrele oficiale la mijlocul lui februarie, vom constata o creştere de 2,5 procente.  Pe aceasta bază, cred că prioritatea numărul unu e efortul de a restabili treptat nivelul de trai al românilor (...) Va trebui să continue lupta împotriva corupţiei în mod nediscriminatoriu. Trebuie procedat ca şi până acum, dar şi poate mai eficient, în a se pune capăt actelor de corupţie, în mod deosebit a celor care exercită puterea, central şi local. Trebuie continuat trendul de creştere a absorbţiei fondurilor europene, nu mai puţin importantă e transparenţa utilizării resurselor financiare. O prioritate zero este crearea de noi locuri de muncă. Atât prin utilizarea accelerată a fondurilor europene, ci şi prin redeschiderea unor exploarări miniere, indiferent ce natură sunt ele. Nu în ultimul rând, cred că este extrem de important pentru noul premier să aibă în vedere continuitatea a ceea ce s-a facut bun - implementarea codurilor, implementarea legii educaţiei în trepte, aplicarea cu stricteţe a noului cod al muncii şi a noilor programe sociale”.

Pe de altă parte, şeful statului i-a mulţumit fostului prim-ministru pentru “profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public”: “Îi mulţumesc premierului demisionar Emil Boc pentru profundul devotament pe care l-a avut în serviciul public. Nu spune nimeni că a fost un premier perfect, dar nimeni nu îl poate suspecta că nu a făcut tot efortul pentru ca România să iasă din criza economică. A lasat o Românie cu creştere economică, pregătită să facă faţă eventual unui nou val al crizei economice la nivel European”.

După declaraţiile preşedintelui, a luat cuvântul noul premier desemnat, Mihai Răzvan Ungureanu, care a afirmat că va începe marţi dimineaţă discuţiile cu partidele din coaliţie în vederea elaborării programului de guvernare şi a formării Cabinetului.

“Este o responsabilitate mare, pe care mi-o asum conştient, atât de dificultatea acestei posturi şi mai ales de contextul delicat în care ne aflăm. Am experienţa unor instituţii care sub mandatele mele s-au modernizat şi au devenit performante - MAE, SIE. Intenţionez să folosesc această experinţă în eficientizarea guvernării, iar independenţa mea politică îmi garantează spaţiul necesar pentru a-mi îndeplini acest mandat (...) Opţiunile mele ideologice au fost întotdeauna de dreapta (...) Primul obiectiv e formarea cu celeritate a guvernului. Am în vedere discuţii cu coaliţia pentru formarea programului de guvernare, întrevederi cu liderii Opoziţiei, identificarea temelor de interes naţional, acolo unde voinţa politică trebuie să se manifeste transpartinic. Prioritatea mea esenţială este stabilitatea economică şi politică a României”, a spus Ungureanu.

Şeful SIE Mihai Răzvan Ungureanu este nominalizarea pentru funcţia de premier pe care ar urma să o anunţe Traian Băsescu luni seară la ora 20.00.

În cursul zilei de luni, pentru postul de premier vacantat în urma demisiei lui Emil Boc au fost vehiculate nume precum cel al lui Călin Georgescu, cel al premierului interimar Cătălin Predoiu, dar şi cele ale şefilor serviciilor secrete, Cristian Maior şi Mihai Răzvan Ungureanu. De altfel, numele acestora au apărut ca posibile pentru conducerea Executivului de câte ori s-a discutat despre .

Cine e Mihai Răzvan Ungureanu

În vârstă de 42 de ani, Ungureanu este în prezent şeful Serviciului de Informaţii Externe şi fost ministru de Externe în Guvernul Tăriceanu.

Istoric de profesie, absolvent al Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”, Iasi (1992), Ungureanu a urmat studii postuniversitare la Centrul pentru Studii Ebraice din cadrul St. Cross College, Universitatea Oxford, Marea Britanie (1992-1993) şi şi-a susţinut doctoratul în istorie modernă la Universitatea „Al.I. Cuza” (2004).

În diplomaţie a debutat ca secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (1998-2001), deţinând ulterior funcţiile de emisar special al Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (2001-2003) şi coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene, cu sediul la Viena (2003-2004).

În decembrie 2004 devine ministru al Afacerilor Externe, funcţie pe care o deţine pâna în martie 2007. Revine la Viena în martie 2007 în calitate de coordonator adjunct al Iniţiativei de Cooperare Sud-Est Europene până în decembrie 2007, când este numit director al Serviciului de Informaţii Externe.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639553-12-15

TAGURI: Mihai Răzvan Ungureanu, premier, traian basescuComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


GOGU
06 Feb 2012

NU_L vrem
O TZATZA
07 Feb 2012

NE-AM SCOSSSSS ---Tatal sau Stefan Ungureanu a fost profesor de chimie-fizica la Universitatea din Iasi, viceprimar si mai apoi director la Agentia Locala de Conservare a Energiei. Fiul, fost membru supleant al CC al UTC este doctor in istorie. Revolutia l-a prins la conducerea Uniunii Studentilor Comunisti din Romania, zdrobindu-i cariera de partid. In anii 90 tanarul Ungureanu a fost lansat in constiinta publica, drept o stea a intelectualitatii romanesti de regretatul Iosif Sava. Seria seratelor muzicale includea dialoguri purtate cu oameni politici, oameni de arta, filozofi, muzicieni, instrumentisti, care in ani 1990 erau la inceputul carierei. CV-ul istoricului M.R. Ungureanu este impresionant. Presa a relatat ca studiile si cariera sefului SIE sunt strans legate de organizatiile Soros si de cele iudaice ale magnatului Mark Rich. Apartenenta sa (ca lider) la organizatiile Soros din Romania, ca si la organizatiile iudaice, a facut ca, fara sa fi avut in nici un fel o viata politica activa (dupa cum singur marturiseste), sa fie chemat a fi ministru de externe al Romaniei in 2004, noteaza Cornel Dan Niculae in cartea sa intitulata Politica Filo-Sionista a Romaniei in fata Europei si a lumii. Dealtfel, volumul trei al cartii este ilustrat pe coperta cu poza ministrului Ungureanu cu mainile pe Zidul Plangerii si cu chipa pe cap.
MORMONUL DE SERVICIU
07 Feb 2012

Daca,acest " gradul " (ungur...),avea coloana-nu accepta.probabil ca a primit ordin pe cale ierarhica.Incepe sa nu-mi fie mila nici de acest membru supleant al CC al UTC.P.S.:bishnitzarul de la TroCoceni nu va fi schimbat decat cu acordul lu` nenea Sam:asta se intampla atunci cand esti numa o colonie(Romanica)
IVANHOE
07 Feb 2012

Romania este colonie a Israelului!vai,sarman popor roman....
PARERISTUL,
07 Feb 2012

Sunt doua variante; 1- Sa faca o schimbare revolutionara in tara pana la alegeri si urca in aprecieri. 2 Sa faca greseli la sugestia propunatorilor si sa se compromita pe termen nedeterminat. Cred ca este pus la sacrificiu.
Random image