2017-01-20 05:41

POLITICA


Mii de egipteni euforici se află în piaţa Tahrir. Hosni Mubarak a demisioant VEZI IMAGINI

 |  18:37
Mii de egipteni euforici se află în piaţa Tahrir. Hosni Mubarak a demisioant  VEZI IMAGINI

Câteva mii de egiptenieuforici se aflau în continuare, sâmbătă dimineaţă, în piaţa Tahrir din Cairo, la o zi dupădemisia preşedintelui Hosni Mubarak, înlăturat de la putere de protestatari.

Pe podul care ducespre una dintre intrările în piaţa Tahrir, simbolul contestării populare carel-a înlăturat pe Mubarak după aproape 30 de ani la putere, un grup de tineridansau, arborând drapele egiptene şi oprind maşinile pentru a-i felicita peşoferi.

În piaţă, câţiva încădormeau, dar mulţi au petrecut toată noaptea sărbătorind. Unii dintre ei eraurăguşiţi după cât au strigat de bucurie la anunţul potrivit căruia

Tancuri erau încontinuare postate la unele intrări în piaţă, aşa cum au rămas în cele pestedouă săptămâni de revoltă.

Mai multe grupuri detineri se încălzeau lângă un foc improvizat, în timp ce alţii aplaudaumilitanţii care cereau, de la tribună, continuarea "luptei" pentru unEgipt "democratic".

"Este sărbătoare,ne-am născut din nou", afirmă Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronomde 40 de ani.

"Este sfârşitulnedreptăţii! Am fost în întârziere în raport cu alte ţări, acum avem o valoareîn ochii lumii străine, ai lumii arabe", adaugă el.

"Vrem ca toţideţinuţii politici să fie eliberaţi", adaugă acest bărbat, care susţine căa fost deţinut, săptămâna trecută, timp de patru zile de poliţia militară.

Anunţul demisiei luiMubarak, în vârstă de 82 de ani, a intervenit în cea de-a 18-a zi a revolteipopulare, în timp ce peste un milion de persoane manifestau împotriva lui întot Egiptul.

Puternica armatăegipteană, de acum aflată la conducerea celei mai populate ţări din lumeaarabă, a dat asigurări că nu intenţionează să se substituie "legitimităţiidorite de popor".

Mohamed Rida, învârstă de 26 de ani, aşteaptă formarea rapidă a unui "Guvern civil"."Aşteptăm un nou comunicat al armatei. Nu vrem să fim guvernaţi demilitari. Noi aspirăm la un Guvern de coaliţie cu oameni experimentaţi", aprecizat el.

Preşedintele egiptean,Hosni Mubarak, a renunţat la putere, a anunţat vineri vicepreşedintele OmarSuleiman, în cadrul unei intervenţii televizate. Suleiman a afirmat că Mubaraka renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene.

Sutele de mii demanifestanţi din piaţa Tahrir, din Cairo,au explodat de bucurie la anunţul demisiei preşedintelui Hosni Mubarak, după 30de ani la putere.

Mii de manifestanţi seîndreptau vineri după-amiază spre palatul prezidenţial din Cairo şi spre sediul televiziunii de stat, încondiţiile în care peste un milion de persoane manifestează în Egipt pentru acere plecarea preşedintelui.

Potrivit unei surse apropiateGuvernului, preşedintele Hosni Mubarak, care i-a delegat joi prerogativele salevicepreşedintelui Omar Suleiman, sub presiunea protestatarilor, .


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image