2017-01-22 18:21


Mii de oameni părăsesc Libia pe calea aerului, apei sau pe uscat

 |  18:52
Mii de oameni părăsesc Libia pe calea aerului, apei sau pe uscat

Guvernele din întreaga lume depuneforturi pentru evacuarea cetăţenilor lor din Libia, pe calea aerului sau pemare, în contextul violenţelor care însoţesc mişcările de protestantiprezidenţiale, declanşate la 15 februarie. Se caută noi rute de evacuaredin Libia, unde se estimează că locuiesc 1,5 milioane de cetăţeni străini.

Temerilelegate de securitatea străinilor au luat amploare după ce un muncitorconstructor turc a fost împuşcat pe un şantier din apropierea capitaleiTripoli, conform unor oficiali de la Ankara. Turcia, cu 25.000 de cetăţeni înLibia, desfăşoară cea mai mare operaţiune de evacuare din istoria sa, alte 21de guverne cerând ajutorul Ankarei pentru repatrierea cetăţenilor lor. Potrivit Bruxelles-ului, Uniunea Europeanăevacuează în jur de 10.000 de cetăţeni comunitari din Libia, iar Departamentulde Stat al SUA a anunţat că o navă charter cu 600 de locuri urma să plece dinTripoli spre Malta. Grecia, Bulgaria, Spania, Italia, Japonia, Rusia,Arabia Saudită, Brazilia, Ucraina, Croaţia, Marea Britanie au trimis deja sause pregătesc să trimită avioane pentru a-şi repatria cetăţenii. Un avionmilitar olandez a evacuat 82 de persoane marţi seară, dintre care 32 deolandezi, iar două avioane militare franceze au adus acasă 402 cetăţeni. În mijloculhaosului în creştere, unele avioane au dificultăţi în a primi permisiunea deaterizare sau decolare. Multe companiipetroliere îşi evacuează muncitorii expatriaţi şi familiile acestora. China,care are 30.000 de muncitori în Libia, se îndreaptă şi ea spre o operaţiunemasivă de repatriere. Un adevărat exod avea loc şi la graniţeleLibiei cu Egiptul şi Tunisia, unde s-au format cozi de camioane încărcate cubagaje şi mobilă.

Şaisprezece români au fost evacuaţi miercuri dinLibia la bordul a două avioane, unul trimis de Ucraina, iar altul de Polonia,alături de ucraineni, ruşi, slovaci, polonezi sau britanici.Persoanele evacuate au descris scenele de la aeroportul din Tripoli ca fiindsimilare Infernului lui Dante, în condiţiile în care cetăţenii străini încearcăsă fugă dintr-o ţară cuprinsă de haos. Joi, două feriboturi greceşti închiriatede China, pe care se află şi 15 români, au sosit în portul Heraklion, de peinsula Creta, având la bord în jur de 4.000 de persoane evacuate din Libia, înmarea lor majoritate chinezi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-20Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image