2018-12-11 17:49


Militarii au dizolvat Parlamentul egiptean

 |  17:56
Militarii au dizolvat Parlamentul egiptean

Mişcarea islamistă Fraţii Musulmani a contestat duminică dizolvarea Parlamentului de la Cairode către Consiliul Suprem al Forţelor Armate din Egipt (CSFA). Decizia de vineri a conducerii militare a survenit după ce Curtea Constituţională a Egiptului a invalidat alegerile legislative şi a cerut organizarea unui referendum în această chestiune, informează AFP.

”Ameninţările constante de a dizolva Parlamentul ales de 30 de milioane de egipteni şi egiptene confirmă voinţa Consiliului militar de a confisca puterea”, a afirmat într-un comunicat Partidul Libertăţii şi Justiţiei provenit din rândurile Fraţilor Musulmani.

“Dizolvarea Adunării Poporului (Camera inferioară a Parlamentului de la Cairo) impune întoarcerea la popor prin intermediul unui referendum liber şi transparent, deoarece voinţa poporului nu poate fi anulată decât prin voinţa poporului”, se menţionează în documentul citat.

S-a decis interzicerea accesului deputaţilor în sediul parlamentului, cu excepţia preşedintelui legislativului egiptean Saad Katatni.

CSFA a anunţat preluarea imediată a puterii, până la constituirea unui nou legislativ egiptean, în locul celui creat în ianuarie şi dominat de islamişti.

Turul doi la prezidenţiale: Morsi contra Chafiq

Dumincă a avut loc al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui ţării, primele alegeri prezidenţiale de după înlăturarea de la putere a lui Hosni Mubarak în urmă cu un an. În acest tur se confruntă fostul militar Ahmad Chafiq şi reprezentantul Fraţilor Musulmani, Mohammed Morsi, informează AFP. La Cairo, în faţa sutelor de secţii de vot s-au format cozi lungi încă înainte de deschiderea secţiilor, la ora locală 08.00.

Curtea Constituţională i-a permis lui Chafiq să se menţină în cursă, în pofida unei legi care le interzice reprezentanţilor fostului regim să aspire la putere. Islamiştii şi membrii forţelor politice din cadrul mişcării revoluţionare au calificat aceste ultime decizii drept “lovitură de stat” orchestrată de armata aflată la putere. Candidatul Fraţilor Musulmani la alegerile prezidenţiale din Egipt, Mohammed Morsi, a declarat totuşi, că respectă decizia Înaltei Curţi Constituţionale privind Parlamentul.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639566-12-23
loading...





Comenteaza pe facebook




Comenteaza pe site


Random image



Ultimele stiri






loading...