2018-11-21 00:32


Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini

 |  21:00
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini

APĂRARE NAŢIONALĂ: Cornel Dobriţoiu

Absolvent al Academiei Forţelor Terestre “Nicolae Bălcescu” din Sibiu şi al Academiei Militare din Bucureşti, Corneliu Dobriţoiu (56 de ani) este general în rezervă, iar în CV-ul său figurează o experienţă de aproape două decenii în cadrul Ministerului Apărării. Este la a treia tentativă de a deveni ministru după ce a fost interimar în perioada 12 septembrie 2006 - 26 octombrie 2006, ca urmare a suspendării lui Teodor Athanasiu, iar în septembrie 2010 s-a aflat în guvernul alternativ propus de PNL. De numele său se leagă un scandal cu un apartament ANL pe care l-a achiziţionat în 2005 în centrul Capitalei pentru numai 27.000 de euro, în condiţiile în care preţul pieţei era de cinci ori mai mare. Ulterior, l-a vândut pentru aproximativ 200.000 de euro. Familia sa a avut afaceri de milioane de euro cu Ministerul Transporturilor şi CNADNR.

CULTURĂ: Mircea Diaconu

Renumitul actor Mircea Diaconu a fost numit la cârma Ministerului Culturii. El este acuzat de conflict de interese, în urma unei sesizări înaintate Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de către Agenţia Naţională de Integritate.

În octombrie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul instanţei supreme să-l cerceteze pentru abuz în serviciu şi conflict de interese pe Mircea Diaconu, senator şi director la Teatrul "C.I. Nottara", pentru că ar fi favorizat numirea soţiei sale în funcţia de regizor la teatru. Anul trecut, actorul a demisionat de la conducerea teatrului.

SĂNĂTATE: Vasile Cepoi

Este propunerea pentru funcţia de ministru al sănătăţii. Pe fondul scandalului legat de SMURD şi de Raed Arafat, la începutul acestui an, Vasile Cepoi a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătăţii în guvernul condus de Emil Boc. Numirea a fost făcută prin modificarea organigramei ministerului, înfiinţându-se un al treilea post de secretar de stat, special pentru Cepoi.

Este recunoscut ca un specialist în managementul sanitar. Fostul secretar de stat se va bucura de suţinerea Colegiului Medicilor şi a universităţilor de medicină din ţară.

"El este un om care cunoaşte sistemul, modul de organizare a unui sistem de sănătate, are o vastă experienţă în domeniu", a declarat Vasile  Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

EDUCAŢIE: Corina Dumitrescu

Noul ministru al educaţiei, Corina Dumitrescu, este rectorul Universităţii Creştine Dimitrie Cantemir şi preşedinta Asociaţiei Universităţilor Private, care se află în plin proces cu Ministerul Educaţiei pe tema criteriilor de clasificare a instituţiilor de învăţământ superior. Este soţia deputatului PSD Cristian Dumitrescu, în prezent membru al Comisiei pentru Învăţământ a Camerei Deputaţilor. A fost acuzată de incompatibilitate după ce a fost aleasă membru în Consiliul Superior al Magistraturii, din partea societăţii civile. Situaţia a fost contestată, existând acuzaţii de incompatibilitate între funcţia de membru CSM - demnitate publică - şi cea de rector. Potrivit noii Legi a educaţiei, o persoană aflată în situaţia soţiei deputatului PSD trebuie să aleagă între locul din CSM şi funcţia de rector al Universităţii Creştine "Dimitrie Cantemir".

Numele Corinei Dumitrescu a apărut, alături de cel al Manuelei Mitrea, în 2006, într-un lung şir de demnitari şi magistraţi enumeraţi de ministrul justiţiei de atunci, Monica Macovei, care ar fi intrat în Notariat fără examen.

Corina Dumitrescu are, potrivit declaraţiei de avere depuse în 2009, două apartamente în Bucureşti şi unul în Timişoara, o casă de vacanţă şi un teren intravilan în Sinaia, precum şi alte două terenuri extravilane în diferite localităţi.

INTERNE: Ioan Rus

Este unul dintre puţinii nominalizaţi care nu a fost pe placul tuturor membrilor marcanţi ai PSD. Radu Mazăre a declarat la scurt timp după anunţul lui Ponta că “a fost damblaua lui să-l numească, nu e îndreptăţit să ocupe această funcţie”. Ioan Rus (55 de ani) a mai ocupat funcţia de ministru de interne în guvernul Năstase (2000-2003) şi în 2005 s-a aflat în echipa care l-a susţinut pe Mircea Geoană pentru detronarea din fruntea PSD a lui Ion Iliescu. Pe lângă cariera politică, Ioan Rus s-a dovedit a fi şi un bun afacerist, fiind implicat în mai multe societăţi, în prezent controlând, alături de Arpad Paszkany şi Vasile Dâncu, trustul de presă Transilvania Media Group.

JUSTIŢIE: Titus Corlăţean

Este surpriza pregătită de Victor Ponta pentru noul Guvern. Corlăţean (44 de ani) a fost lansat în politică de Adrian Năstase, în 2001 fiind instalat în funcţia de consilier personal al celui care atunci ocupa postul de prim-ministru. Doi ani mai târziu, devenea secretar de stat pentru românii de pretutindeni, iar în 2004 a fost ales ca deputat din partea PSD. Între 2007 şi 2008 a fost şi europarlamentar tot pe listele PSD, însă conform unui site care monitoriza activitatea din Parlament a fost notat cu 0. În 2008, a devenit senator PSD şi a ratat la mustaţă şansa de a fi şef al diplomaţiei, în locul său fiind preferat Cristian Diaconescu.

ADMINISTRAŢIE: Victor Paul Dobre

Originar din Galaţi, Dobre (60 de ani) ar urma să conducă cel de-al doilea minister rupt din Ministerul Administraţiei şi Internelor. Are deja o primă experienţă cu nominalizarea pentru fotoliul de ministru. În 2006, pe când era secretar de stat în Ministerul Administraţiei şi Internelor, Victor Paul Dobre a fost la un pas de a deveni ministru pentru relaţia cu Parlamentul, dar preşedintele Traian Băsescu a refuzat numirea sa. Pe lângă două locuinţe, mai multe terenuri intravilane în Galaţişi în Bucureşti, Dobre are în conturi 200.000 de lei şi 80.000 de euro, la care se adaugă două autoturisme BMW. S-a înscris în PNL în 1991, iar din 2006 şi până în prezent este vicepreşedinte al partidului, după ce între 1976 şi 1989 a fost membru al Partidului Comunist Român, conform paginii sale de pe site-ul Camerei Deputaţilor.

EXTERNE: Andrei Marga

Andrei Marga a mai ocupat funcţia de ministru al educaţiei în perioada 1997-2000, fiind, atunci, primul care a adus în discuţie subiectul clasei zero. Marga a încheiat anul acesta cel de-al patrulea mandat de rector al Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napocaşi a ieşit la pensie. Este laureat al Premiului Herder (2005) şi este, din anul 2010, membru al Uniunii Scriitorilor din România.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639563-05-02

Mai multe imagini:
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom

Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom
Guvernul Ponta: Miniştri pe bani puţini
zoom


TAGURI: ministri, victor ponta, corneliu dobritoiu, ioan rus, titus corlateanu, vasile cepoi, paul dobre, andrei marga
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...