2019-01-24 10:48


Ministrul Botiş, spaima natalităţii. Reducerea concediului maternal, o bombă în interiorul Coaliţiei

 |  17:07
Ministrul Botiş, spaima natalităţii. Reducerea concediului maternal, o bombă în interiorul Coaliţiei

Propunerea ministrului muncii, Ioan Botiş, dereducere a concediului maternal la un singur an este un nou prilej de scandalîntre democrat-liberali şi în interiorul Coaliţiei de guvernământ. Majoritateafemeilor parlamentar de la PDL, UDMR-ul şi UNPR-ul resping această propunere întimp ce Roberta Anastase, care încă nu a devenit mamă, consideră că prea multconcediu de creştere a copilului duce la deprofesionalizarea femeii. Dupăîntâlnirea de ieri cu parlamentarii PDL ministrul Muncii Ioan Botiş a fostextrem de ambiguu arătând că va susţineîn continuare reducerea perioadei de concediu la un an, dar că în al doilea anrămâne la latitudinea mamelor dacă se întorc la serviciu sau nu. Pentru celecare optează pentru întoarcerea la serviciu se vor acorda stimulente, 500 delei în plus la salariu pe lună şi cupoane de creşă.

Mamele politician nu susţin propunerea

În căutare de noi economii pentru bugetul destat Ioan Botiş a aruncat în aer cu ideea sa echilibrul şi aşa extrem de fragildin interiorul PDL şi din interiorul Coaliţiei. Preşedinta Organizaţiei deFemei a PDL Sufina Barbu a precizat că ministrul muncii nu a fost mandatat decoducerea partidului să facă vreo reducere a perioadei de concediu maternal, cidoar să vină să discute cu grupurile parlamentare şi cu reprezentanteleorganizaţiei de femei, pentru a găsi soluţii pe această temă. “Nu putem gândicontabiliceşte astăzi, fără a vedea efectele pe următorii ani. Cei care au copiiştiu cum se cresc aceştia”, a spus Sulfina Barbu. Vicepreşedintele PDL RalucaTurcan a declarat şi ea că ministrul Muncii nu are mandat să reducă durata deacordare a indemnizaţiei pentru mame şi a catalogat drept “eroare strategică”faptul că PDL nu s-a consultat cu partenerii de Coaliţie pe această temă.

Concediullung deprofesionalizează femeile

Una dintrereprezentantele sexului frumos care nu s-a confruntat cu experienţa copiilor preferânddeocamdată cariera, Roberta Anastase, vorbind “ca sociolog” a spus căstatisticile relevă că mamele au dorinţa de a reveni la serviciu în generaldupă şase luni de la naştere iar după doi ani de concediu maternal, existăriscul deprofesionalizării femeilor cărora le vine greu să se mai întoarcă laserviciu. Ea a adăugat că nu este un lucru “deloc condamnabil” faptul că, înacest moment, Guvernul se gândeşte la o “formulă de bonus” pentru părinţii, înspecial mamele, care optează să se întoarcă la locul de muncă după doar un ande concediu pentru creşterea copilului. Anastase şi-a promovat şi o iniţiativălegislativă privind serviciile deîngrijire şi educare a copiilor pe timpul zilei, subliniind nevoia unui cadrulegislativ standardizat în acest domeniu. Proiectul de lege introduce şiserviciile oferite de bone, ca persoane fizice autorizate, şi serviciileoferite de agenţiile de babysitting.

Partenerii de Coaliţie se opun

Propunerea ministrului Muncii nu este privităcu ochi buni nici de partenerii de guvernare, UDMR şi UNPR. Vicepreşedinteleexecutiv al UDMR, Laszlo Borbely, va solicita, joi, în Coaliţie, într-oreuniune programată înaintea şedinţei de Guvern, identificarea unor variante. “Ede discutat, într-adevăr - pentru că ne dăm seama că este şi o problemăfinanciară şi suntem responsabili - acel cuantum care este acum stabilit la3.400 lei. Sunt două aspecte. În primul rând, trebuie să discutăm, eventual, oreducere a acestei limite maxime, de la 3.400 la un nivel în funcţie deposiblităţi, la cât ar putea să dea bugetul. În al doilea rând, să dămposibilitatea, fără a impune însă acest lucru, ca o mamă care vrea să revinămai devreme din concediu şi să lucreze să primească acei 500 de lei, dar să fiedecizia ei”, a spus Borbely. Şi preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a susţinut cădurata de acordare a indemnizaţiei pentru mame nu ar trebui modificată şi căUNPR doreşte o discuţie “mult mai aplicată” în Coaliţie, pentru a se vedea dacăpot fi luaţi bani de la alt capitol, astfel încât măsura să fie păstrată. “Ceamai bună formulă ar fi să se păstreze durata actuală a indemnizaţiei pentrumame, care din punctul meu de vedere a avut efecte bune, a fost o măsură bunăcare nu ar trebui modificată”, a precizat Sârbu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638949-06-16
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...