2017-01-18 08:09

POLITICA


Mişcarea Populară, neînţeleasă de PDL

 |  21:00
Mişcarea Populară, neînţeleasă de PDL

O bună parte dintre liderii importanţi ai PDL nu înţeleg strategia lui Traian Băsescu de a înregistra Mişcarea Populară.

„Eu cred că trebuie pregătită ideea de Mişcare Populară pentru realizarea unei eventuale alianţe. (...) Preventiv, trebuie să gândeşti politic”, îşi explica Traian Băsescu iniţiativa. Aşteptarea în care au rămas de atunci membrii PDL e justificată de Traian Răzvan Ungureanu „Dacă ai un lider recunoscut de electorat e normal să ţii seama de mesajele lui”, spune europarlamentarul, conform căruia, totuşi, “e prematur să vorbim despre o mişcare, discutăm despre discuţii”. Colegul său de la Bruxelles Sebastian Bodu ar vrea să fie întrebat cu cine se aliază PDL „abia după ce se coagulează ceva”. „Deocamdată e doar o marcă înregistrată, pot să înregistrez şi eu una. Ea poate să fie folosită sau poate să nu fie, şi atunci nici înregistrarea nu mai e valabilă”, remarcă Bodu.

Unii lideri, ca Radu Berceanu, ar vedea-o ca o „formulă de coagulare” în scop electoral, după modelul USL. Ideea se bate, însă cap în cap cu cea a lui Flutur sau Voinescu, care vorbeau despre o alianţă de dreapta - caz în care primarii de stânga ai UNPR - singurii atractivi electoral, nu şi-ar mai găsi locul.

Stolojan nu îl iartă pe Patriciu

Dacă Mişcarea se va baza pe doctrina populară, opţiunile sunt şi mai puţine. Prim-vicepreşedintele Sorin Frunzăverde vede „o alianţă de mai multe formaţiuni politice şi din societatea civilă”, dar dă un singur exemplu de partid compatibil: „Păi, PNŢCD. Ei sunt în proces, dar în câteva săptămâni sau luni se va şti care parte câştigă. Şi atunci vom discuta cu ei.” În ultimele zile, scandalul dintre PDL şi Rege a redus considerabil şansele unei alianţe cu monarhiştii ţărănişti. Acelaşi lucru se poate spune şi în privinţa atragerii unei grupări liberale rebele. Mai mult, unii nu văd cu ochi buni nici măcar cooptarea lui Dinu Patriciu în proiect. Pentru Theodor Stolojan, ideea concesiilor propuse de Băsescu în favoarea Rompetrol, care l-ar face pe Patriciu frecventabil nu i se pare acceptabilă. “Ne înţelegem cu noii proprietari, dar dacă ştim de unde am plecat. Când au cumpărat acţiunile, au cunoscut că în bilanţul societăţii se află datoria de 600 milioane de dolari către stat. Dacă ar fi fost prevăzători ar fi trebuit să spună: din valoarea companiei deducem datoria şi o dăm statului, că nu ştim dacă în viitor vom putea plăti. Statul a dormit, trebuia ca datoria să devină scadentă în momentul vânzării. Acum ei spun că nu au bani, ceea ce este în defavoarea României”, avertizează liderul grupului europarlamentar PDL.

Îndoieli au apărut chiar şi despre ONG-urile care s-ar putea alătura Mişcării. “Care ONG-uri serioase vor să se angajeze politic?”, întreabă vicepreşedintele Theodor Paleologu, care crede că se vorbeşte “foarte mult, dar fără conţinut credibil", despre proiectul preşedintelui.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-11-17Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image