2018-12-19 16:36


Miza resurselor de petrol şi gaze. Scânteia care ar putea declanşa un nou conflict în Orientul Mijlociu

 |  18:08
Miza resurselor de petrol şi gaze. Scânteia care ar putea declanşa un nou conflict în Orientul Mijlociu
Miză enormă după descoperirea unor rezerve imense degaze şi petrol din largul coastei de nord a Israelului, care ar putea oferiscânteia pentru a aprinde următorul război între statul evreu şi duşmanul săude moarte la nord, Libanul militant şiit Hezbollah, arată Time. Atât Libanul, cât şi Israelul au în prezent mici depozite degaze şi petrol şi sunt dependente de ţările vecine pentru importul decombustibil şi energie electrică. Israelul se bazează în prezent pe Egiptpentru gaze, dar durabilitatea acestei legături este sub semnul întrebării dupăînlăturarea regimului lui Hosni Mubarak.

Cheia tensiunilor faţă de comoara de gaze recentdescoperită are legătură cu graniţa maritimă dintre Israel şi Liban care nu afost niciodată delimitată, deoarece ambele state sunt încă din punct de vederetehnic în război. Cele două câmpuri de gaze dinlargul coastei de nord a Israelului - Tamar şi Leviathan - conţin resurse estimate la 238 miliarde metri cubi şi, respectiv, 453miliarde metri cubi, suficiente pentru a satisface nevoile energetice aleIsraelului pentru următoarea jumătate de secol. Ceea ce rămâne necunoscut estedacă se întind câmpurile în apele teritoriale ale Libanului. Tamar şi Leviathansunt o parte din potenţialul mult mai mare al rezervelor de gaz şi petrol dinestul Mării Mediterane. Anul trecut, US Geological Survey estima că Levantul,bazinul provinciei, care cuprinde părţi din Israel, Liban, Siria şi Cipru, arputea să conţină mai mult de 3.400 miliarde metri cubi de gaze şi 1,7 miliardede barili de petrol recuperabil.

Israelienii au dat startulîn cursa pentru a extrage gaze, acordând concesionări la o firmă americano-israeliană.Între timp, Parlamentul Libanului a aprobat un proiect de lege mult-aşteptatprivind explorarea de gaze şi petrol. Libanul, de asemenea, urmăreşte acorduricu vecinii Siria şi Cipru pentru a delimita zonele maritime economiceexclusive. Reprezentanţii companiilor de energie fac deja în lobby în Beirutpentru a primi concesiunea lucrativă a potenţialului de petrol şi gaz.Perspectiva petrolului şi gazelor de sub apele de coastă ar putea aveabeneficii imense pentru o ţară cu cele mai mari rate, în jur de 52 miliardedolari, 147% din Produsul Intern Brut şi care se află în criză din cauzaprăbuşirii guvernului în ianuarie şi întârzierea formării unui nou cabinet. "Explorareade petrol este victimă a vidului politicactual", a declarat preşedintele Parlamentului, constatând că trei vecini aiLibanului - Israel, Siria şi Cipru - au început deja forjarea de petrol şi gazeînaintea unor acorduri. Beirut a cerut ajutorul ONU pentru a marca o frontierătemporară la mare între Liban şi Israel, un echivalent maritim al "linieialbastre", stabilite de ONU în 2000, ceea ce corespunde frontiereiterestre din sudul Libanului. ONU a fost de acord să asiste şi israelieniistudiază propunerea. Dar ONU se confruntă cu o sarcină ingrată. Delimitarealiniei albastre, în urmă cu 11 ani, a fost marcată de tensiuni putrenice şi fărăun fond comercial din ambele părţi, graniţa maritimă ar putea fi chiar maidificil de definit, având în vedere geografia complicată a liniei de coastă.Unii au descris disputa pe zăcămintele de gaze de-a lungulfrontierei Liban-Israel, ca acţiunea „Fermele Shebaa”, o trimitere la un micmunte nepopulat de-a lungul frontierei de sud a Libanului, care este ocupat deIsrael, dar revendicat de Liban. Fermele Shebaa au fost un punct de conflictperiodic între Hezbollah şi Israel. Nu este de mirare că interesul brusc pentruzăcămintele recent descoprite a transformat Marea Mediterană într-un teatrupotenţial de conflict între israelieni şi Hezbollah. Grupul libanez are deja ounitate de război amfibie instruit în sabotaj subacvatic şi infiltrări decoastă. Pe de altă parte, prim-ministrul israelianBenjamin Netanyahu a descris câmpurile de gaze ca "un obiectiv strategic pecare duşmanii Israelului vor încerca să-l submineze" şi a promis că"Israelul îşi va apăra resursele." Luna trecută, marina israeliană aprezentat guvernului un plan de securitate maritimă, care costă între 40milioane de dolari şi 70 milioane de dolari. Pentru analiştii în securitate, câmpuride gaze şi petrol din largul coastelorlibaneze şi israeliene sunt nu doar o sursă de bani, dar şi de conflict în aniiurmători.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639243-05-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...