2017-01-22 01:49

POLITICA


Miză ridicată la al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarului din Chişinău

 |  18:18
Miză ridicată la al doilea tur de scrutin pentru desemnarea primarului din Chişinău

Alegătorii din Republica Moldova au votat duminică în celde-al doilea tur al scrutinului pentru desemnarea primarilor, care sedesfăşoară în 512 localităţi din ţară, inclusiv la Chişinău.

LaChişinău,lupta se dă între candidatul Partidului Liberal, susţinut de Alianţa pentruIntegrare Europeană, şi candidatul Partidului Comuniştilor.Ambii au şansemari să devină primari, după ce în primul tur nici unul dintre ei nu a reuşitsă adune peste 50% din numărul total de voturi. Potrivit Comisiei ElectoraleCentrale, în primul tur, liberalul Dorin Chirtoacă a acumulat majoritateavoturilor în suburbii, în timp ce comunistul Igor Dodon a adunat peste 50% dinvoturi în Chişinău.În total, candidatul Partidului Comuniştilor a obţinut 48,07% din voturi, întimp ce reprezentantul Partidului Liberal a câştigat 46,51% din sufragii. Laacest scrutin, alegătorii din Chişinău au votat doar pe un singur buletin devot, unde au fost înscrişi cei doi candidaţi pentru funcţia de primar al capitalei.Alegătorii din cele 12 localităţi din suburbie, unde a avut loc turul doi descrutin, au votat pe două buletine. Ei aleg primarul localităţii şi primarulmunicipiului. Spre deosebire de primul tur, draperiile ar fi trebuit salipsească de la cabinele de vot. Decizia a fost luată de Comisia ElectoralăCentrală şi susţinută de Curtea de Apel, pentru a contracara posibilele fraudeelectorale. Cu toate acestea, draperiile la intrarea în cabinele de vot au fostpuse la solicitarea cetăţenilor, după o decizie luată sâmbătă seara de CurteaSupremă de Justiţie.

Ochii sunt aţintiţi în special asupra alegerilor din Chişinău, deoarece seaşteaptă ca rezultatul să limpezească apele pe scena politică din RepublicaMoldova, unde forţele proeuropene aflate la guvernare nu au reuşit de mai binede doi ani să găsească o soluţie pentru alegerea preşedintelui ţării.Câştigarea alegerilor de către candidatul liberal, care are susţinerea forţelorproeuropene, ar putea da un impuls forţelor democratice să ajungă la orezolvare în legătură cu desemnarea şefului statului. Pe de altă parte, victoriacandidatului comunist ar putea duce la declanşarea unui nou scrutin legislativ anticipatîn Republica Moldova. Chiar dacă acest lucru nu s-ar întâmpla, victoria PCRM laChişinău va consolida poziţia formaţiunii în negocierile cu partideleproeuropene în legătură cu alegerea preşedintelui ţării.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-25Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image