2017-01-19 21:48

POLITICA


Modificarea Constituţiei, analizată în „linişte”. O comisie parlamentară fantomă bântuie vacanţa de vară

 |  19:50
Modificarea Constituţiei, analizată în „linişte”. O comisie parlamentară fantomă bântuie vacanţa de vară

Deşi s-a înfiinţat acum mai bine de un an, Comisia parlamentarăprivind revizuirea Constituţiei nu a ţinut nici o şedinţă până acum. E ocomisie fantomă, care există doar pe hârtie. Motivul e simplu. Până acum, TraianBăsescu nu a trimis Parlamentului materialul de lucru, adică proiectul demodificare a legii fundamentale. Şeful statului a promis însă că vara asta,Cotrocenii vor înainta textul ce cuprinde viziuniea băsesciană asupararevizuirii Constituţiei.

Deputaţii şisenatorii membri ai Comisiei parlamentare de revizuire a constituţiei au şanseca în sfârşit să şi muncească. Asta pentru că Traian Băsescu a anunţat că vatrimite vara aceasta Parlamentului proiectul său de revizuire a Constituţiei.Până acum, comisia parlamentară care va analiza propunerile de revizuire alegii fundamentale nu a ţinut nici o şedinţă. Cu toate că ea s-a înfiinţat laînceputul anului 2010. „Proiectul este terminat, cred că trebuiegăsit şi un moment de oarecare linişte, pentru că acum sunt atâtea legi şi îlvoi transmite către instituţii (...). Vom gestiona acest proces în aşa felîncât înainte de vacanţa parlamentară proiectul să ajungă la Parlamentşisă dăm cele două luni de vacanţă, să dăm linişte Comisiei pentrurevizuirea Constituţiei să analizeze propunerile”, a declarat şeful statuluijoi la Radio România Actualităţi.

Cemodificări se vor

Printre modificărileConstituţiei pe care preşedintele Băsescu le doreşte sunt clarificarearelaţiilor dintre premier şi preşedinte atunci când, după o remaniere, suntnumiţi noii miniştri. „Aici scrie foarte clar acum că cei doi trebuie să seconsulte şi să ajungă la o concluzie asupra numelui celui care urmeazăsă intre în Cabinet”, a afirmat Băsescu. O altă modificare pe care şefulstatului o vrea este introducerea termenului de zece zile pe care să-l aibăParlamentul atunci când învesteşte un nou guvern. „Dacă nu dă votul de învestiturăînzece zile, Guvernul se consideră picat şi se trece la o nouă propunere depremier”, a mai precizat preşedintele.

Comisiaexistă doar pe hârtie

Parlamentarii care artrebui să analizeze în „linişte” propunerile de revizuiresunt membrii Comisieicomune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru revizuirea Constituţiei. Deşiea s-a înfiinţat pe data de 20.04.2010, iar în prezent numără 25 de deputaţi şisenatori, nu a ţinut nici o şedinţă până acum. „Comisia există doar pe hârtie. Nu s-a ţinut nici o şedinţă până acum,pentru că preşedintele comisiei, domnul Daniel Buda (deputat PDL, n.r.) nu aconvocat nici una. Şi e şi explicabil de ce nu a convocat şedinţe, pentru că nuare material de lucru, proiectul PDL de revizuire a Constituţiei, al luiBăsescu mai precis, nu a venit încă de la Cotroceni. Dar, oricum, eu nu cred căvor convoca şedinţele, pentru că eu cred că PDL nu are nici cea mai micăintenţie de a modifica acum Constituţia”, ne-a declarat Alina Gorghiu, deputatPNL, fostă membră a comisiei.

Daniel Buda aconfirmat pentru „Puterea” motivele inactivităţii comisiei pe care oprezidează. „Nu s-a întrunit nici o şedinţă pentru că până acum nu a existatproiectul de modificare a Constituţiei. Nu cred că e important unde vom ţineşedinţele, putem găsi un loc chiar şi unde am eu biroul”, a afirmatdemocrat-liberalul.

USL are şi ea un proiect

Aproape simultan cumaterialul pe care îl va trimite Băsescu, în Parlament va ajunge şi un proiectal USL de revizuire a Constituţiei. „USL are un proiect în paralel. E aproapede finalizare, în iunie, cred, va fi gata. Şi îl vom înainta Parlamentului. Urmând traseul firesc, el ar trebui să fie analizat în Comisia de revizuirea Constituţiei. Dar, numai dacă domnul Daniel Buda o va convoca. Oricum,independent de depunerea la Parlament, noi vom introduce proiectul în dezbaterepublică”, a mai precizat deputata Alina Gorghiu pentru „Puterea”.

Chiar dacă PSD şi PNLîncearcă să-şi impună în Parlament propria viziune asupra Legii fundamentale,varianta pe care Comisia va pune accent va fi ceea a lui Băsescu. „Se va mergepe proiectul prezidenţial, la care se vor adăuga amendamente propuse atât decei din Opoziţie, cât şi de oricare alt parlamentar. Astfel încât, să rezulteun proiect care să mulţumească pe toată lumea. E nevoie de două treimi din numărul de parlamentari, pentru ca el să poatăfi aprobat. Pentrucă, până la urmă, ne dorim o Constituţie în favoarea românilor, nu în favoareaunui partid, sau altul”, a mai afirmat Daniel Buda, preşedintele comisieiparlamentare însărcinate cu analiza revizuirii legii fundamentale.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639247-03-16

Mai multe imagini:
Modificarea Constituţiei, analizată în „linişte”. O comisie parlamentară fantomă bântuie vacanţa de vară
zoomComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image