2018-12-13 04:11


Monarhia britanică schimbă legea succesiunii

 |  15:03
Monarhia britanică schimbă legea succesiunii

Fiii şi fiicele viitorilor monarhi ai Regatului Unit al Marii Britanii vor avea drepturi egale de moştenire a tronului, potrivit unei înţelegeri care a fost aprobată de liderii tuturor celor 16 state din Commonwealth în urma unei reuniuni susţinută la Perth, în Australia.

Măsura va intra în vigoare începând cu moştenitorii Ducelui şi Ducesei de Cambridge, Prinţul William şi soţia acestuia, Kate. Totodată, în cadrul reuniunii de la Perth a fost eliminată şi interdicţia ca un monarh să fie căsătorit cu o persoană din religia romano-catolică, scrie BBC. Modificările în legea succesiunii la tronul Marii Britanii sunt primele după mai bine de 300 de ani, cea mai importantă dintre acestea fiind cea care permite primului născut al unui cuplu regal să fie totodată primul moştenitor al tronului.

Până în prezent, o fată putea deveni Regină doar dacă nu mai avea alţi fraţi, aşa cum s-a întâmplat în cazul actualei Regine, Elisabeta a II-a. „Ideea eliminării ca un frate mai tânăr să devină monarh în detrimentul unei surori mai mari doar pentru simplu fapt că acesta este bărbat reprezintă alinierea cu rândul statelor moderne din care facem acum parte”, a explicat premierul Angliei, David Cameron. „Dacă ducele şi ducesa de Cambridge vor avea o fetiţă, atunci într-o bună zi ea va fi Regina noastră”.

Chiar dacă măsura a fost primită cu entuziasm de liderii politici din Commenwealth, precum şi de suporterii monarhiei, au existat şi voci care au contestat anunţul. Grupul de iniţiativă „Republica” a precizat că „nimic substanţial” nu a fost schimbat. „Monarhia discriminează fiecare bărbat, femeie şi copil care nu s-au născut în familia Windsor. A sugera că ceea ce au hotărât are de-a face cu egalitatea este totalmente absurd”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului care militează pentru un şef de stat ales de popor în Marea Britanie, Graham Smith.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-10
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...