2019-02-22 08:21


Moţiunea de cenzură sărbătorită cu amandine. Dărâmarea lui Boc deschide drumul spre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

 |  19:24
Moţiunea de cenzură sărbătorită cu amandine. Dărâmarea lui Boc deschide drumul spre suspendarea preşedintelui Traian Băsescu

Lideriiprincipalelor partide din Opoziţie au finalizat ieri textul moţiunii de cenzurăîmpotriva Guvernului Boc, momentul fiind sărbătorit în biroul grupuluiparlamentar al PSD cu mâncare şi prăjituri. Votul asupra moţiunii de cenzură vafi dat pe 27 octombrie.

Sub îndemnul luiCrin Antonescu „fiecare parlamentar are două bile şi o conştiinţă”, lideriiOpoziţiei susţin că a sosit clipa alungării premierului Emil Boc de la PalatulVictoria. „Amconvenit textul moţiunii de cenzură care se va intitula Moţiunea Românieimajoritare, moţiunea populară. Moţiunea de cenzură ca act politic este făcutăîn numele unei zdrobitoare majorităţi a cetăţenilor României şi are drept scop,evident, înlăturarea urgentă a acestui guvern”, a subliniat liderul PNL. El adat asigurări că toţi liberalii vor fi prezenţi în sală în momentul votuluipentru a asigura succesul demersului Opoziţiei. Pentru că moţiunea de cenzură afost redactată, momentul a fost sărbătorit la grupul parlamentar alpesediştilor de liderii PNL, PC şi PSD cu câteva platouri cu mâncare şi câtevatăvi cu prăjituri. “Nu am mâncat prăjituri, mă feresc de ele. Nu a fost vorbade aşa ceva”, ne-a spus Victor Ponta. În schimb, angajaţii Camerei Deputaţilorne-au transmis sec că a fost o comandă de la grupul parlamentar al PSD şi că nepot spune doar că a fost vorba despre servicii de protocol.

Culisele parlamentare: “planul Năstase”

„Moţiunea vatrece. Băsescu vrea să scape de premierul Boc. Asta simt eu”, ne-a declaratoptimistă vicepreşedintele PSD, Rodica Nassar. „Sunt foarte multe semnalevenite din rândul parlamentarilor PDL, care ne dau încredere că moţiunea vatrece”, ne-au precizat şi surse din conducerea PSD. Conform acestora, se poartănegocieri cu aproximativ 20 de parlamentari democrat-liberali pentru votul lamoţiunea de cenzură. Pesediştii susţin că sunt într-o situaţie favorabilă pentrucă, indiferent de rezultatul de la moţiune, ei vor fi câştigători. „Dacă vatrece, preşedintele Băsescu va fi obligat să numească un premier de la nouamajoritate. Dacă nu o va face, se pot declanşa procedurile pentru suspendareasa din funcţie”, ne-au explicat sursele citate, subliniind că planul îiaparţine preşedintelui Consiliului Naţional, Adrian Năstase. În situaţia încare moţiunea nu va întruni numărul necesar de voturi, pesediştii şi liberaliivor putea spune cetăţenilor că au făcut tot ce a depins de ei pentru dărâmareaGuvernului Boc.

Opoziţia mai are nevoie de 27 de voturi

Dacă la ultimamoţiune de cenzură, Opoziţiei i-au lipsit opt voturi pentru dărâmarea GuvernuluiBoc, până astăzi s-au strâns 209 semnături de la parlamentarii PNL şi PSD. Pentrudărâmarea Cabinetului Boc sunt necesare 236 de voturi, lipsind astfel 27 denume până în acest moment. Aritmetica parlamentară arată însă că acestea potveni de la cei opt deputaţi independenţi, de la parlamentarii reprezentândminorităţile naţionale, de la senatorii independenţi, dar şi de la aleşiiCoaliţiei guvernamentale. Victor Ponta a atras atenţia că are informaţiiconform cărora conducerea PDL le va impune parlamentarilor democrat-liberali sănu voteze la moţiunea de cenzură, de teama unor trădări. Un mare semn deîntrebare îl reprezintă reprezentanţii UNPR, care au ameninţat în mai multerânduri că sunt dispuşi să voteze pentru moţiunea de cenzură.

„Moţiunea României majoritare, moţiunea populară”

Opoziţiaconsideră că sunt cel puţin zece motive pentru care premierul Boc trebuie săplece: Guvernul nu respectă programul de guvernare, Guvernul a declanşat unveritabil război economic împotriva românilor, guvernarea Băsescu-Udrea-Boc-Anastasea produs un dezastru generalizat în economie, politică haotică şi fiscală excesivă, umilireacetăţenilor, direcţia ţării este spre colaps social, limitarea drepturilorcetăţeneşti, instalarea sistemului clientelar, inocularea regimului de teamă,servirea pe tavă Guvernului lui Traian Băsescu. Liderii Opoziţiei susţin cămăsura care se impune este organizarea urgentă a alegerilor anticipate, înmaxim şase luni. PNL şi PSD propun şi ocontraofertă, arătând că instalarea unui guvern de criză va trebui să ia oserie de măsuri rapide. Printre acestea se numără: renegocierea angajamentelorcadru convenite cu FMI şi Banca Mondială, revenirea asupra reducerii cu 25% asalariilor bugetarilor, revizuirea TVA, neimpozitarea pensiilor mai mici de1000 de lei, reconsiderarea achiziţiilor publice, eliminarea corupţiei şiîndreptarea împrumuturilor spre investiţii.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-11-28
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...