2017-01-19 13:37

POLITICA


Motivul tensiunilor dintre SUA şi Pakistan. Metoda CIA pentru a obţine AND-ul lui Bin Laden

 |  19:05
Motivul tensiunilor dintre SUA şi Pakistan. Metoda CIA  pentru a obţine AND-ul lui Bin Laden

CIA a organizat o falsă campanie de vaccinare a copiilorîn oraşul pakistanez Abbottabad înaintea raidului împotriva lui Osama binLaden, în încercarea de a obţine mostre ADN ale membrilor familiei acestuia,relatează The Guardian. CIA a refuzat să comenteze informaţia. Mediculpakistanez care a organizat programul de vaccinare a fost arestat de cătreserviciile de informaţii pakistanze ISI pentru că a lucrat cu agenţii SUA.

Ca parte a pregătirilor extinse pentru raidul soldat cuuciderea lui Bin Laden în mai, agenţi CIA au recrutat un medic pakistanez carea organizat un program de vaccinare în Abbottabad, început în cea mai săracăparte a oraşului, pentru a da autenticitate acţiunii, au declarat sursepakistenze şi americane, dar şi localnici. Campania de vaccinare a fostplanificată după ce serviciile secrete americane localizaseră un curieral-Qaida în Abbottabad în vara anului trecut. CIA a monitorizat ulteriorclădirea, însă voia să obţină confirmarea prezenţei lui Bin Laden înaintealansării operaţiunii de eliminare. ADN-ul de la oricare dintre copiii lui Bin Laden aflaţi în clădire urmasă fie comparat cu mostrele prelevate de la sora lui, care a murit în Boston în2010, şi astfel să furnizeze dovezi că familia liderului terorist este în casamonitorizată de SUA.

Afridi aplecat la Abbottabad în martie, afirmând că a obţinut fonduri pentru vaccinareagratuită împotriva hepatitei B. El a plătit sume generoase personalului sanitardin regiune, care a luat parte la program fără să aibă cunoştinţă de legăturilecu Bin Laden. Prima parte a programului de vaccinare a avut loc într-o zonăsăracă a oraşului, însă cea de-a doua etapă a avut loc în cartierul Bilal Town,unde se afla clădirea supravegheată de agenţii americani. Guardian precizeazăcă nu este clar cum spera medicul să obţină mostrele ADN, însă este posibil caasistentele medicale să fi fost instruite să extragă câteva picături de sângeînainte de a administra medicamentul. Asistenta MukhtarBibi a reuşit să obţină acces în clădirea lui Bin Laden pentru a administra vaccinulşi, conform mai multor surse, medicul, care aştepta în faţa reşedinţei, ainstruit-o să poarte o geantă în care se aflau echipamente electronice. Nu este clar ce dispozitiv a fost sau dacă asistental-a lăsat în urmă. De asemenea, nu ştie dacă CIA a reuşit să obţină ADN-ul luiBin Laden, deşi o sursă a sugerat că operaţiunea nu a reuşit.

Autorităţilepakistaneze au aflat despre activitatea lui Afridi în timpul investigaţieiasupra raidului american, însă au refuzat să comenteze oficial arestarea medicului. Doctrorul este unul dintre mai multepersoane suspectate că au ajutat CIA care au fost arestate de către ISI, dar eleste considerat a fi singurul încă în custodie. Relaţiile dintre Washington şi Islamabad, deja grav tensionateîn cadrul operaţiunii de ucidere a lui Bin Laden, s-au deteriorat considerabilde atunci. Arestarea medicului a exacerbat aceste tensiuni. Se crede că SUA arfi intervenit în numele doctorului Afridi.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639253-02-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image