2019-02-22 06:20


Munca poliţiştilor sub acoperire - un joc întunecat al vieţii

 |  19:08
Munca poliţiştilor sub acoperire - un  joc întunecat al vieţii

Eşti pe cont propriu, duci o viaţă dublă, riscând totul ani la rând. Viaţade ofiţer sub acoperire este ultimul bastion al poliţiei pure: atunci cândaceasta funcţionează, ar trebui să devină, în instanţa de judecată, ocombinaţie inatacabilă de martori şi dovezi înregistrate pe ascuns pentru acreşte foarte mult şansele condamnărilor. Dar multe pot interveni şiperturba o astfel de activitate, atunci când ramificaţiile duc până în zonapolitică. Totul este un continuu test de forţă psihologicăşi abilitate în disimulare, de multe ori această activitate ducând agenţii latraume sau chiar la moarte, scrie jurnalistul Michael Savage, pentru The Independent.

Cotidianulbritanic tratează, într-un reportaj,cazurile unor foşti ofiţeri sub acoperire şi modul în care munca lor le-aafectat viaţa. Mark Kennedy a pozat drept activist pentru protecţia mediuluitimp de 7 ani, timp în care a spionat mişcarea de protest din Marea Britaniepentru Scotland Yard care proliferase mai multe ameninţări cu violenţă asupraunor personalităţi. Munca sa sub acoperire a implicat sex, droguri, protesteetc. Ajuns la capătul carierei, bărbatul care şi-a elaborat o credibilă viaţădublă drept Mark "Flash" Stone îşi cere iertare faţă de activiştiicare l-au considerat coleg şi prieten, avertizându-i că el nu este singurulagent care i-a spionat. Atunci când a ales să depunămărturie într-un caz în instanţă în numele activiştilor, mai degrabă decâtîmpotriva lor, nimeni nu era sigur dacă el a devenit activist sau continuă duplicitatea sa,ceea ce indică linia subţire dintre realitatea şi rolul asumat. "Oamenilor le place să gândească lucrurile întermeni de alb şi negru. Dar lumeapoliţiştilor sub acoperire este gri şi tulbure. Ceva rău se întâmplă. Lucrurifoarte rele", spune Kennedy. Cei mai mulţi dintreaceşti ofiţeri, inclusiv Kennedy, au avut de-a face însă cu imense traume psihologice.

DavidCorbett a lucrat drept agent sub acoperire în bandele infracţionale din MareaBritanie, iar munca lui a dus la zeci de arestări şi condamnări. Presiunea,însă, l-a condus la alcoolism şi violenţă, ajungând să îşi devasteze propriacasă. "Oamenii vorbesc despre a duce o viaţă dublă. De fapt, trăiam treivieţi. Am pierdut contactul cu adevăratul David Corbett", a spus ofiţeruldupă ce s-a retras din meserie, reuşind într-un final să-şi vindece şiafecţiunea psihologică.

Înceea ce priveşte oamenii pe care autorităţile îi trimit să lucreze subacoperire, acestea preferă persoane care nu au o personalitate evidentă şi carese pot acomoda mai uşor într-o anumită poziţie.

Pelângă trauma există şi riscul morţii. Doi ofiţeri britanici au ajuns să fieucişi, pentru că s-au prezentat la o întâlnire între liderii unor grupări detraficanţi de droguri într-o maşină Ford Mondeo, în loc de un autoturism luxos.

Când este o minciună punctde vedere moral justificată? Răspunsul agenţilorar putea fi: niciodată, atunci când sexul este implicat, arată The Independent.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-19
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...