2018-12-15 04:30


Mutualizarea datoriilor din zona euro, departe de a fi rezolvată

 |  12:47
Mutualizarea datoriilor din zona euro, departe de a fi rezolvată

Ţările din zona euro sunt la câţiva ani distanţă de o mutualizare a datoriei, deoarece aceasta “necesită o mai puternică integrare politică”, apreciază premierul francez, Jean-Marc Ayrault, într-un interviu pentru săptămânalul german Die Zeit.

Premierul francez doreşte ca problema eurobondurilor să facă subiectul discuţiilor la apropiatul Consiliu European de la Bruxelles. Explicând poziţia Franţei pentru acest summit, Jean-Marc Ayrault semnalează că este nevoie de “o instituţie comună de control bancar şi de un sistem european pentru garantarea depozitelor”.

“Putem găsi de asemenea soluţii care să faciliteze accesul statelor la mijloace financiare”, adaugă premierul francez, care citează în acest sens “împrumuturi pe termen scurt” sau “un fond de amortizare a datoriilor”.

Jean-Marc Ayrault pledează totodată pentru “întărirea pe termen foarte scurt a rolului Mecanismului European de Stabilitate”, care, “cu anumite condiţii, ar trebui să poată acţiona ca o bancă”.

În acelaşi interviu, premierul francez consideră că atât pentru Paris, cât şi pentru Berlinexistă o marjă de negociere şi anunţă pentru Franţa o reformă a pensiilor “care va ţine cont de creşterea speranţei de viaţă”.

Euroobligaţiunile care, ar împărţi rambursarea datoriilor  economiilor neperformante către toate statele din zona euro, a fost o propunere a Franţei, respinsă categoric de Germania.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-02-07

TAGURI: zona euro, eurobond, datorii
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...