2017-01-21 23:42

POLITICA


Naţiunile europene ar putea să-şi piardă din puteri

 |  21:00
Naţiunile europene ar putea să-şi piardă din puteri

Naţiunile europene ar putea fi penalizate prin a fi deposedate de unele puteri în cazul în care nu reuşesc să gestioneze bugetele lor, în conformitate cu un document confidenţial care circulă între liderii europeni, semnat de preşedintele Comisiei Europene, Herman van Rompuy.

Documentul de cinci pagini face apel la „mai mult control intruziv asupra politicilor naţionale bugetare de către UE” şi propune mai multe opţiuni de a impune disciplina fiscală peste nivelul naţional. Schimbările prezentate nu ar trebui să fie pe deplin ratificate de toate statele membre, a declarat, pentru CNN, o persoană familiară cu planurile. Germania şi Franţa fac presiuni pentru un nou Tratat UE până în martie, spunând că normele mai stricte ar trebui să fie consacrate acolo. Proiectul lui Van Rompuy susţine că reformele fiscale pot fi adoptate pur şi simplu prin modificarea unui protocol - o procedură care are nevoie de consens naţional, dar nu necesită modificări substanţiale la tratatele UE. Propunerile sunt chiar mai radicale decât cele convenite de cancelarul german, Angela Merkel, şi de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy. Comisia Europeană ar putea să beneficieze de autoritate de a impune măsuri de austeritate în unele state care au avut parte de un plan de slavare. Dacă aceste state nu reuşesc să îndeplinească unele reglementări, precum ţinta de deficit de 3% stabilită la nivelul Uniunii, ar putea pierde chiar drepturile de vot în UE. Totodată, protocolul susţine că eurobondurile sau punerea la comun a datoriei din zona euro ar putea fi unelte puternice de combatere a crizei, o poziţie diferită de cea a Germaniei.Propunerile lui Van Rompuy indică diferenţe de opinie la nivelul factorilor de decizie din Europa asupra modului în care trebuie rezolvată criza din regiune.

Fiecare pe spuza lui

Parisul şi Berlinul merg în direcţia unui nou tratat care implică blocul zonei euro şi orice altă ţară care doreşte să se alăture. O astfel de mutare ar putea lăsa ţările non-membre ale zonei euro într-o poziţie de izolare. Premierul britanic, David Cameron, a declarat că nu va semna un nou tratat fără garanţii pentru a proteja interesele financiare ale Marii Britanii în piaţa unică europeană. Aceste dispute dovedesc profunzimea crizei care a făcut ca UE să se concentreze nu pe solidaritatea Uniunii, ci pe disperarea de a restabili încrederea pieţelor în orice mod posibil.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639268-10-13

TAGURI: document confidenţial, UE, suveranitate, control, Herman Van Rompuy, naţiuniComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image