2018-12-15 23:56


Avion turcesc doborât de Siria

 |  13:26
Avion turcesc doborât de Siria

Consiliul Atlanticului de Nord, alcătuit din reprezentanţii permanenţi ai statelor membre, se va reuni marţi, la cererea Turciei, după doborârea, vineri, a unui avion de vânătoare al armatei turce de către Siria.

„Turcia a cerut consultări în conformitate cu articolul 4 din Tratatul fondator al NATO. Potrivit articolului 4, orice aliat poate solicita consultări ori de câte ori, în opinia sa, îi este ameninţată integritatea teritorială, independenţa politică sau securitatea”, a declarat purtătoarea de cuvânt a NATO, Oana Lungescu.

„Consiliul Atlanticului de Nord se va întruni marţi la cererea Turciei. Ne aşteptăm ca Turcia să facă o prezentare a recentului incident”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

Epava avionului a fost localizată

Echipele de căutare au localizat duminică, în apele teritoriale siriene, la o adâncime de 1.300 de metri, epava avionului militar turcesc doborât vineri de Siria.

Ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, declarase cu puţin timp mai devreme că echipele îi caută încă pe cei doi piloţi dispăruţi.

Potrivit lui Davutoglu, operaţiunile de căutare şi salvare se desfăşoară în coordonare cu partea siriană, însă nu pot fi descrise ca o acţiune „comună”.

Turcia a trimis duminică o notă diplomatică Siriei în urma incidentului

Avionul de vânătoare turcesc doborât de Siria se afla în spaţiul aerian internaţional şi nu în spaţiul sirian, a declarat, duminică, ministrul turc de Externe, Ahmet Davutoglu, precizând că avionul F-4 Phantom efectua, fără arme, o misiune de antrenament şi de testare a unui sistem radar în Mediterana.

Ahmet Davutoglu a mai spus că avionul a fost doborât la o distanţă de 13 mile de spaţiul aerian sirian. Ministrul turc a recunoscut totuşi că avionul a intrat pentru scurt timp în spaţiul aerian al Siriei, dar a fost doborât la circa 15 minute după ce a revenit în spaţiul aerian internaţional.

„Vom lua fără nici o ezitare măsurile necesare ca urmare a doborârii avionului turcesc de către Siria”, a spus şeful diplomaţiei de la Ankara, fără să ofere mai multe detalii.

Marea Britanie condamnă atacul

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat, duminică, doborârea de către Siria a unui avion de vânătoare al armatei turce, precizând că Londra este pregătită să susţină o acţiune „robustă” împotriva Damascului în Consiliul de Securitate al ONU.

„Sunt preocupat grav de acţiunea regimului sirian de doborâre a unui avion militar turcesc pe 22 iunie”, a indicat Hague, într-un comunicat difuzat de diplomaţia britanică.

„Acest gest revoltător subliniază cât de departe de comportamentul acceptabil s-a plasat regimul sirian şi îl condamn din toată inima”, a afirmat William Hague, precizând că Siria „va fi făcută responsabilă”. „Marea Britanie este gata să continue o acţiune robustă în Consiliul de Securitate al ONU”, a adăugat şeful diplomaţiei de la Londra.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639567-03-25

TAGURI: NATO, Turcia, Siria
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...