2017-01-16 20:05

POLITICA


NATO va prelua comanda operaţiunilor din Libia în câteva zile

 |  18:34
NATO va prelua comanda operaţiunilor din Libia în câteva zile

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, aapreciat vineri că NATO va prelua comandamentul complet al operaţiunilormilitare internaţionale în Libia "în câteva zile".

Ţările NATO au ajuns, joi, la un compromis laborios, potrivit căruia elevor prelua imediat conducerea coaliţiei, pentru a asigura respectarea zonei deinterdicţie în spaţiul aerian al Libiei, în timp ce loviturile la sol rămân,până la noi ordine, sub controlul coaliţiei. Negocierile asupra acestuisubiect, foarte controversat, vor continua.

Hague a calificat,vineri, într-un interviu pentru BBC, drept un "un foarte bun avans"acordul obţinut în privinţa zonei de interdicţie."Eu cred că, în câteva zile, NATO va putea comanda orice operaţiune,cu contribuţia naţiunilor arabe, care participă, de asemenea, la acestea",a adăugat el.

Ministrul a negatcă ar exista "divergenţe" în cadrul comunităţii internaţionale asuprarolului NATO în Libia, dând asigurări că situaţia se va clarifica marţi, laLondra, în cadrul unei reuniuni a miniştrilor Afacerilor Externe din ţărilecare participă la operaţiunile militare internaţionale din Libia.

Dacă regimul liderului libian Muammar Kadhafi "crede căvoinţa şi unitatea internaţionale asupra acestui punct se clatină, atunci să sepregătească de o surpriză de amploare", a subliniat Hague.

O ofensivă a fostlansată, la sfârşitul săptămânii trecute, în Libia, la iniţiativa Franţei,Marii Britanii şi Statelor Unite, cărora li s-a alăturat o coaliţie de ţărivoluntare, inclusiv arabe.

Aceste ţăriintervin în virtutea unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU,consacrată Libiei, care autorizează luarea "tuturor măsurilornecesare" cu scopul protejării civililor şi impunerea unei încetări afocului din partea armatei libiene, inclusiv a atacurilor aeriene, dar careexclude orice ocupaţie militară.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-11-01Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image