2017-01-17 21:46

POLITICA


Nelinişte în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord

 |  18:48
Nelinişte în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord
Tensiunile s-au răspândit în întreg Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord. CNN a făcut o trecere în revistă a ceea ce s-a petrecut şise întâmplă în diferite ţări confruntate cu revolte de stradă. După Tunisia şiEgipt, valurile de proteste par de neoprit.

ALGERIA. Autorităţile din Algeria au anunţat luni că vor ridica în următoarelezile starea de urgenţă din ţară, decretată în urmă cu 20 de ani. Măsura a fostpromisă după ce manifestanţi antiguvernamentali au scandat înweekend"Shimbaţi puterea!" şi după ce au avut loc ciocniri cuforţele de securitate din capitală. Circa 100 de manifestanţi au fost arestaţisâmbătă în Algeria, potrivit Ligii algeriene pentru drepturile omului, formaţiunede opoziţie.IRAN.Zeci de mii de manifestanţi au defilat luni în centrul Teheranului, protestândfaţă de guvernul iranian. Participanţii la marş au păstrat, în general,tăcerea, dar s-au înregistrat ciocniri violente cu forţele de securitate în maimulte părţi ale capitalei, în urma cărora o persoană a fost împuşcatămortal. Mulţimile adunate şi-au exprimat solidaritatea cu mişcările de protestdin Tunisia şi Egipt, scandând: "Moarte dictatorilor!". Secretarul de Stat american Hillary Clinton şi-a exprimat sprijinul fermpentru miile de suporteri ai opoziţiei care au protestat în Teheran. Mulţispeculează că Iranul va fi următorul Egipt.

IORDANIA. Ministrul iordanian de interne, Saed Hayel Srour, cedând presiuniipublice de a revoca restricţiile privind adunările publice, a anunţat căprotestele nu vor mai avea nevoie de permisiunea guvernului. Şeful StatuluiMajor Interarme american, amiralul Mike Mullen, a mers în weekend în Iordania,unde regele Abdullah al II-lea a învestit săptămâna trecută un nou guvern, dupăprotestele din ţară. Noul guvern numit este considerat o tentativă a regelui dea-şi consolida susţinerea în rândul triburilor de beduini din ţară. EconomiaIordaniei a fost afectată grav de criza economică globală. Surse apropiateCasei Regale au declarat pentru CNN că regele Abdullah încearcă să transformevalul de proteste din regiune într-o oportunitate de reformă.

TERITORIILEPALESTINIENE. Cabinetul lui Salam Fayyad şi-a depus demisia luni, dupăanunţarea de noi alegeri în septembrie. Teritoriile nu s-au confruntat cudemonstraţii ca în alte state arabe, dar guvernul este criticat de când AlJazeera a publicat documente secrete, potrivit cărora oficialii palestinieni arfi fost dispuşi la concesii majore în negocierile cu Israelul. Negocierile aufost compromise. Autoritatea Palestiniană este la conducere numai înCisiordania, Hamasul controlând Fâşia Gaza.

YEMEN. Ciocniris-au înregistrat în Sanaa din nou, luni. Circa 200 de manifestanţiantiguvernamentali s-au confruntat cu 300 de susţinători ai guvernului, după ceduminică, sute de protestatari s-au dus la Palatul prezidenţial, dar au fostblocaţi de forţele de securitate. Grupurile pentru drepturile omului aucondamnat folosirea forţei. Preşedintele Ali Abdullah Saleh este la putere de32 de ani, dar a promis că nu va candida la alegeri când i se va încheiamandatul, în anul 2013.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-05-08Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image