2017-01-21 02:07

POLITICA


Opoziţia nu crede că poate da jos Guvernul

 |  21:00
Opoziţia nu crede că poate da jos Guvernul

Aflată la o altă  încercare de a înlătura Guvernul Boc, Opoziţia nu este deloc încrezătoare în şansele moţiunii de cenzură care se discută azi în Parlament. Liderii PSD şi cei ai PNL sunt conştienţi de acest demers inutil de a încerca să înlăture  Guvernul şi spun că este exercitat în virtutea unei datorii constituţionale.

Astăzi, în Parlament va fi supusă la vot moţiunea iniţiată de Opoziţie intitulată „După 22 de ani, democraţia în pericol”, prin care Opoziţia încearcă se demită Guvernul aflat la conducere. Textul moţiunii a fost elaborat după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare de anul viitor. Opoziţia acuză PDL că vrea să  fraudeze alegerile şi să folosească banii publici în interes propriu. Totodată, mai susţin că economisirea banilor este doar un pretext. Pentru a fi aprobată moţiunea, Opoziţia are nevoie de majoritatea voturilor din cele 470, jumătate plus unu adică, 236 de voturi valabil exprimate. Dacă voturile ar fi întrunite, Guvernul Boc ar fi demis.

Victor Ponta a declarat că este conştient că moţiunea de cenzură nu va trece, ”dar USL îşi face datoria, se bate cu toate armele constituţionale cu cei care nu respectă nici o lege”.

Ziarul „Puterea“  a luat câteva puncte de vedere ale parlamentarilor din Opoziţie, pentru a vedea ce şanse dau moţiunii. Iată ce ne-au declarat:

Ioan Chelaru (PSD): “Noi avem o încredere deplină în această moţiune de cenzură. Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra faptului că Guvernul Boc îşi bate joc de români prin intermediul comasării acestor alegeri în anul 2012. Acum, ce e drept, noi, Opoziţia, ne exercităm o datorie constituţională. Avem nevoie de 236 de voturi, iar noi nu prea avem cum să le întrunim. De exemplu, eu cunosc parlamentari de la Coaliţia de guvernare care ar vrea să voteze pentru moţiunea de cenzură, dar ei sunt efectiv legaţi de scaunele de parlamentari. Le este şi frică. Ar fi  excluşi din partid. Cu toate astea, să ştiţi că noi, cei din PSD, suntem optimişti”.

Menţionăm că Ioan Chelaru nu a vrut să dea vreun nume de-al parlamentarilor care, în opinia sa, ar vota pentru moţiunea de cenzură. Spre deosebire de domnul Chelaru, Eugen Nicolăescu (PNL), cel care a dat citire textului moţiunii de cenzură luni în Parlament, este mai realist: „Noi suntem încrezători în această moţiune de cenzură, în măsura în care conştientizăm faptul că nu vom avea  voturile necesare pentru a fi aprobată şi a demite Guvernul. De asta suntem Opoziţie, pentru că  nu suntem majoritari”. Întrebat dacă există vreo posibilitate ca parlamentarii Puterii să voteze pentru demiterea Guvernului, acesta a replicat: „Nu cred”.

Informat despre speculaţiile pe care Chelaru le face cu privire la parlamentarii Puterii care ar vota moţiunea de cenzură, pentru a demite Guvernul Boc, naţional-liberalul a spus: „Dacă domnul Chelaru are dreptate şi are informaţii sigure, atunci acei oameni sunt nişte laşi! Noi am lansat o dezbatere publică prin care am atras atenţia asupra fraudei electorale pe care PDL o pregăteşte prin aceste alegeri comasate. Dacă ei sunt conştienţi de pericol, atunci să le fie ruşine că reprezintă nişte cetăţeni în Parlament”.

Contactată de noi, Aura Vasile a declarat că nu va merge mâine în Plenul Parlamentului, întrucât nu se simte bine. Reamintim că încă nu este clarificată reîntoarcerea ei în PSD, după ce a anunţat că va trece la UNPR, partid aflat în Coaliţia de guvernare.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639269-03-24

TAGURI: PSD, Guvern_Boc, moţiune, cenzură, PDL, Victor_PontaComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image