2018-12-17 04:47


Nici recesiune, nici creştere economică

 |  21:00
Nici recesiune, nici creştere economică

Şansele de revenire a recesiunii sunt foarte mici, în următoarele 12 luni, însă economia globală nu va cunoaşte nici creşteri semnificative, potrivit unui sondaj realizat de Associated Press pe un eşantion de 43 de specialişti în economie.

Economia Statelor Unite va stagna în 2012, ca urmare a ratei crescute a şomajului şi a unui consum relativ scăzut. Acesta va fi de altfel trendul economiei globale, care va fi afectată şi de posibila contagiune a crizei datoriilor statelor europene. Potrivit specialiştilor chestionaţi de AP, recesiunea s-a încheiat în 2009, nemaiputând fi vorba de o revenire a unui trend negativ al creşterii economice. Printre concluziile formulate în urma centralizării datelor din sondaj, o nouă recesiune este estimată într-un interval de 12-26%, în timp ce creşterea economică a SUA va fi de 2% pentru trimestrul al treilea din 2011, respectiv de 2,2% pentru perioada octombrie-decembrie.

AP a mai relevat că o ameninţare identificată de economişti o reprezintă volumul redus al consumului din SUA, care alimentează economia în proporţie de 70%. Aceştia au atras atenţia că americanii şi-au redus în luna iunie pentru prima dată volumul de cheltuieli în ultimii doi ani. De asemenea, rata şomajului este estimată la 9% până la sfârşitul acestui an şi la 8,5% pentru 2012, valori care îngreunează şi mai mult o revenire a economiei. Anul viitor, americanii vor cunoaşte o creştere a economiei şi a creării de noi locuri de muncă, urmând să cheltuiască mai mulţi bani, însă creşterile vor fi mult prea mici pentru a putea fi resimţite şi într-un nivel de trai mai ridicat.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-08-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...